TEHNO NOVITETI

Kakva nam to prijenosna iznenađenja Apple sprema za lipanj?

19.05.2017 u 11:30

Bionic
Reading

Američki proizvođač mogao bi tijekom nadolazeće godišnje konferencije predstaviti niz uzbudljivih noviteta koji će oduševiti sve ljubitelje serijala MacBook

The MacBook Pro čiju smo posljednju iteraciju vidjeli prošlog listopada došao je sa tanjim dizajnom i interesantnom trakicom osjetljivom na dodir mogao bi dobiti novi procesor iz obitelji Kaby Lake koji bi nadomjestio dosadašnji Skylake. Računalo bi trebalo izgledati apsolutno isto kao i prošlogodišnji model, a nadogradnje bi bile uglavnom one ispod poklopca.

Apple je, navodno, već dulje vrijeme duboko u razvoju novog ARM čipa koji služi za reguliranje procesa niske potrošnje, no vrlo je izgledno da ga u novim modelima nećemo vidjeti. Appleov MacBook kojeg smo posljednji put vidjeli prošle godine dobit će novi procesor iz obitelji Kaby Lake. Što se MacBook Aira tiče, Apple ga još nije nadogradio od ožujka 2015. te ga je namjerno stavljao na stražnje sjedalo kako bi istaknuo sada tanje, učinkovitije i objektivno skuplje modele MacBook i MacBook Pro.

Bloomberg, od kojeg uostalom i dolazi izvješće tvrdi da Apple ozbiljno razmišlja o obnovi ovog vrlo popularnog računala. Uostalom, kada proizvodiš računala koja redovito koštaju preko 12 tisuća kuna, sasvim je jasno da će većina korisnika Applea koji dolaze iz regija sličnih Hrvatskoj posegnuti za najjeftinijim modelima. Tim rečeno, sasvim je logično očekivati da prodaja modela Air ostaje 'iznenađujuće jakom' zbog prihvatljive cijene.

Premijerno predstavljanje novih prijenosnika trebalo bi se održatio 5. lipnja, a počinje u 10 sati po lokalnom, odnosno 19:00 po našem vremenu. Glasine također sugeriraju da bismo tijekom prezentacije mogli ugledati i novi moćni 10.5-inčni iPad Pro koji bi mogao imati ekran od ruba do ruba.  Izvješće ne spominje desktop računala iMac i Mac mini koji, podsjećamo, već dugo nisu vidjeli nikakvu nadogradnju.

Prošlo je, naime, 580 dana od posljednje nadogradnje iMaca, i 940 dana od nadogradnje Mac minija. Apple priča o tome kako nam uskoro dolazi nadogradnja iMaca, no točan datum objave i dalje je u cijelosti nepoznat.