Je li vrijeme za novu?

Procurila ogromna baza lozinki, provjerite jeste li u njoj

17.05.2017 u 12:55

Bionic
Reading

Kako stvari stoje, službe za sigurnost uspjele su pronaći ogromnu bazu podataka u kojoj se nalazi preko 560 milijuna mailova i lozinki koje je sabrala nepoznata osoba. I da, sve te informacije su u velikoj opasnosti

Za ovo prilično uznemirujuće otkriće možemo zahvaliti ekipi iz Kromtech Security Research Centera (Centra za istraživanje i analizu sigurnosti Kromtech) koja je na bazu podataka naišla surađujući sa Troyjem Huntom. Većina informacija već je pronašla mjesto na Huntovoj stranici Have I Been Pwnedu koja omogućuje korisnicima da provjere jesu li im lozinke ukradene u jednom od proteklih provala u sigurnosne sustave.

'Ovo što se dogodilo zbilja nadmašuje sve što smo do sada vidjeli' komentiraju stručnjaci iz Kromtecha.

Ovo znači da je većina informacija koje su pronađene u ovoj bazi podataka ukradena tijekom drugih incidenata na sajtovima poput Linkedina, LastFM-a, Tumblra i Dropboxa. Ako na ovim sajtovima niste promijenili lozinku tijekom izvornih provala, sada je vrijeme da to učinite.

Nepoznato je tko je točno napravio ovu bazu lozinki. Sve što se zna je da ga zaposlenici Kromtecha zovu 'Eddie' po korisničkom imenu spomenutom u procurenoj bazi.