POPULARNOST I SIGURNOST

Kako ugroziti milijardu Android uređaja? MMS porukom!

29.07.2015 u 07:22

Bionic
Reading

Nije tajna da su najpopularnije softverske platforme obično prve na udaru kad je riječ o sigurnosti. Izuzetak tako nisu ni one mobilne, gdje Android grabi 80-tak posto udjela. Sigurnosni stručnjaci su otkrili ranjivost koja omogućuje preuzimanje kontrole nad uređajem samo zahvaljujući MMS poruci s uključenim malwareom

Zimperium otkriva kako korisnik ne mora napraviti ništa da bi se malware aktivirao na uređaju - ovisno o tome koja aplikacija učitava MMS sadržaj. Zadana aplikacija neće napraviti ništa dok korisnik ne otvori poruku, no Hangoutsov sustav obrade poruke za multimedijalni sadržaj bi korisnika mogao ugroziti čak i da poruka nije otvorena.

Dok je Google već poslao zakrpu hardverskim partnerima, veliko je pitanje hoće li oni to implementirati na vrijeme. 'Treba pretpostaviti kako su svi uređaji ranjivi', rekao je sigurnosni stručnjak Joshua Drake iz Zimperium zLabsa, koji su otkrili problem.


Nexus modeli bi već sada trebali biti sigurni, što se ne može reći za ostatak uređaja na tržištu. HTC se javio Forbesu s priopćenjem kako su ranije ovaj mjesec počeli stavljati Googleovu zakrpu u projekte, iako nije jasno je li ona već poslana korisnicima ili čeka na sljedeću nadogradnju sustava. Sigurni bi trebali biti i vlasnici CyanogenMod sustava u verzijama 12 i 12.1, dok će CM11 zakrpe stići ovaj tjedan.