PRVA POMOĆ

Kako ubrzati Vistu

24.03.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Microsoftov aktualni operativni sustav kritiziran je zbog svoje glomaznosti i velikih hardverskih zahtjeva. Nudimo nekoliko savjeta o tome kako ubrzati rad Viste bez nadogradnje hardvera

Korisnik može sam napraviti nešto da poboljša rad operativnog sustava Windows Vista, a da ne investira novac u novo i brže računalo; ubrzanja bi trebala biti vidljiva i na brzim računalima.

Prvo i osnovno jest uklanjanje nepotrebnog softvera. Ovaj korak će ubrzati rad bilo kojih Windowsa, tim više ukoliko se softver pokreće pri paljenju Windowsa i zauzima mjesto u radnoj memoriji. Programe koji se nikada ne koriste najbolje je deinstalirati.

Oslobađanje radne memorije i procesora od zadataka koji nisu nužni drugi je korak. Da bi se saznalo koji se sve procesi pokreću uz pomoć Windowsa, valja izabrati Start pa Run, zatim utipkati services.msc i pritisnuti tipku Enter. Pokazat će se popis procesa. Za korak uklanjanja procesa koji se pokreću s operativnim sustavom treba znati malo više. Informacije o procesima u Windowsima mogu se pronaći na ovoj lokaciji, a ne bi bilo loše pročitati ni opis pojedinog procesa u popisu koji je nudi Vista. Moramo upozoriti da ovaj korak korisnici rade potpuno na svoju odgovornost i ako nisu sigurni što rade bolje je odustati nego učiniti Windowse nefunkcionalnim.

Treći korak je čišćenje tvrdog diska ili tvrdih diskova. Ako je to moguće, svakoj particiji treba ostaviti oko 20 posto slobodnog prostora, inače će se rad računala pri intenzivnijem pristupanju diskovima značajno usporiti. Za micanje datoteka kojima korisnik nema direktan pristup poslužit će odličan program CCleaner. Isti softver može poslužiti i za deinstaliranje programa, pogotovo kada Vistin modul Add/Remove počne raditi probleme. Program je besplatan i može se pronaći na adresi www.ccleaner.com

Nakon uklanjanja svih viškova s diska ili diskova pametno bi bilo defragmentirati podatke. Za to je dovoljno koristiti program za defragmentaciju koji dolazi s Windows Vistom, no oni koji žele više opcija pri defragmentaciji mogu posegnuti za proizvodima drugih proizvođača, poput Diskeepera ili Disk Defraga

Vista nudi i jednu opciju što se zove ReadyBoost; radi se o mogućnosti korištenja flash memorije kao dodatka radnoj memoriji što može ubrzati rad operativnog sustava. Imajte na umu da ReadyBoost nije nadomjestak za veliku količinu radne memorije, već ubrzavanje rada paging datoteke koja se inače smješta na tvrdi disk. Da bi ReadyBoost dao neka poboljšanja, treba koristiti najbrže Flash diskove na raspolaganju, u suprotnom se može dogoditi da operativni sustav još više uspori. Korištenje je jednostavno; priključite USB štapić na vaše računalo i, ako je moguće, Vista će vam sama ponuditi ubrzanje pomoću ReadyBoosta.

Korak koji će ubrzati rad Viste na nešto starijim računalima jest odustajanje od sučelja Aero. Korisnik može isključivati efekte prikaza jedan po jedan i promatrati kakav to učinak ima na performanse računala. Funkcionalnost operativnog sustava ovim korakom neće biti narušena, ali će Windowsi izgledati lošije.