VJERODOSTOJNI IZVORI

YouTube će vas od sada usmjeriti na videozapise prve pomoći u hitnim slučajevima

11.01.2024 u 11:42

Bionic
Reading

Uz malo sreće, većina ljudi nikada se neće naći u situaciji koja zahtijeva CPR (reanimaciju), Heimlichov zahvat ili hitno liječenje nakon zmijskog ugriza. No ako se to dogodi, YouTube će omogućiti pristup videozapisima prve pomoći korak po korak, a pripremile su ih bolnice i pouzdane zdravstvene organizacije

U srijedu je YouTube priopćio da će kratki videozapisi s uputama biti prikvačeni na vrhu uobičajenih rezultata pretraživanja za akutne hitne zdravstvene situacije, uključujući krvarenje, gušenje, srčani udar, napadaje i predoziranje opioidima.

Nova značajka, poznata kao Informacije o prvoj pomoći (First Aid Information Shelves), korisnicima će ponuditi ključne korake koji bi nekome mogli spasiti život.

Naprimjer, u videu koji YouTube promiče prilikom pretraživanja gušenja, liječnik Mass General Brigham pojašnjava gledateljima kako i kada treba izvesti Heimlichov zahvat te pokazuje ispravan položaj ruku za potisak trbuha, piše CNN.

YouTube se također udružio s Američkim udruženjem za srce na besplatnom tečaju CPR-a, a on počinje videom s profesionalnim nogometašem Damarom Hamlinom, čija je hitna srčana intervencija na terenu prošle godine zaprepastila promatrače i potaknula ponovno zanimanje za CPR.

Potez YouTubea za podizanje vjerodostojnih i djelotvornih zdravstvenih informacija mogao bi ga učiniti pouzdanijim alatom u hitnim medicinskim slučajevima i ograničiti širenje dezinformacija o zdravlju. Iako je platforma ranije pružala zdravstvene videozapise iz vjerodostojnih izvora kao odgovor na pretrage akutnih stanja, tvrtka je rekla da će ovo biti prvi put da daje prioritet videozapisima sa savjetima koji se mogu odmah koristiti.

'Današnja objava značajan je korak naprijed za povećanje pristupa vjerodostojnim izvorima o pružanju prve pomoći, posebno za one koji nemaju medicinsku obuku u trenucima u kojima im je možda najpotrebnija', rekli su iz YouTubea na blogu.

Mnogi su videozapisi dostupni na engleskom i španjolskom, naveli su iz YouTubea, a podrška za druge jezike bit će dodana u budućnosti.