ZA PRODAJU ILI INTERNET

Kako snimiti prekrasne fotografije proizvoda - mobitelom?

10.08.2014 u 18:07

Bionic
Reading

Malo tko nije poželio fotografirati gadget ili proizvod za prodaju u njegovu najboljem izdanju, ali problemi su uvijek tu. Ili nedostaje dobar fotoaparat, ili nedostaje kvalitetno osvjetljenje i pozadina, ili nešto potpuno drugo. Rješenja ipak ima - valja iskoristiti ekran tableta ili računala!

Već duže vremena fotografi koriste različite lightboxe za snimanje proizvoda koji idu u kakvu galeriju na društvenim mrežama ili jednostavno u prodaju. Bilo da je riječ o smartphoneu, šalici ili pak figuricama - ako može stati pred ekran računala i pod uvjetom da korisnik ima mobitel s kamericom, sve je moguće napraviti.

Mobiteli ne mogu stvoriti bokeh kakav stvaraju kompaktne i druge punokrvne kamere, što bilo kakvo fotografiranje gdje se proizvod izdvaja smješta u uzaludan posao. Ipak, ako se na ekran računala stavi pozadina koja 'simulira' bokeh ili tek ne odvlači pažnju s proizvoda, već na njega, a pred to se stavi proizvod te snimi običnom kamericom s mobitela, rezultati ispadaju izvrsno. Kako je to učinio HouseholdHacker, objasnit ćemo u nastavku:

Kako snimiti prekrasne fotografije proizvoda - smartphoneom?

Vrijedi imati na umu da nije potrebno imati sjajnu kutiju - ponekad je moguće iskoristiti i ambalažu samog proizvoda (primjerice ako ide za prodaju na kakvom oglasniku) a moguće je dodati još više izvora osvjetljenja. Najobičnija stolna lampa preko koje se stavi list bijelog papira (ili u boji!) te usmjeri u proizvod, napravit će čuda, a osim bokeh pozadinskih slika, valja eksperimentirati i s drugim slikovnim materijalom.

Kolika je razlika u odnosu na uobičajenu sliku proizvoda kakvu se dobije mobitelom, moguće je vidjeti na sljedećem primjeru (klik na sliku za veći prikaz):

Za vlasnike iPad tableta postoji niz aplikacija koje 'glume' lightbox, no valja imati na umu da su iskoristive tek u uvjetima lošeg osvjetljenja - a posebno dobro mogu doći i korisnicima pravih fotoaparata, ne samo kamerica na mobitelima.

Jedna od njih je Photo Soft Box Pro HD, a druga Soft Box Pro for iPad. Prvo rješenje je nešto bolje, s obzirom ma to da je druga aplikacija prestala s nadogradnjama i ne postoji u varijanti za 'Retina' iPad modele, no svakako će 'otključati' kreativnost korisnika.