TEHNO SAVJETI

Kako produljiti životni vijek gejmerskom računalu

22.04.2017 u 20:45

Bionic
Reading

Računala koja koristimo iz dana u dan s vremenom postaju sve sporija, no to nipošto ne znači da se s time moramo pomiriti. Donosimo vam pet trikova koji će osigurati vrhunske performanse računala

Održavajte računalo

Kako biste iz svog gejmerskog ljubimca izvukli maksimum, nevezano za to koje komponente imate u računalu - trebat ćete ga redovito održavati. Bez obzira na to koje programe za to koristili, defragmentacija PC-ja je prioritet. Ako imate hard disk, a ne SSD, Windowsi će defragmentaciju odraditi umjesto vas.

Evo nekoliko parametara koje svi korisnici PC-ja, pogotovo onih gejmerskih, moraju znati:

  • Fragmentacija se stvara tijekom normalne instalacije softvera i desi se kada se datoteke razbacaju po hard disku. Ovo vrijedi, naglašavamo, samo za tradicionalne diskove, a ne za nove SSD-ove.
  • Bloatware je termin za nepotrebni prethodno instalirani ili defaultni program. Ovi programi mogu stvarati iritantne pop-upove, nadogradnje ili jednostavno stvoriti memorijske konflikte pri startupu ili tijekom normalnog korištenja.
  • Startup programi aktiviraju se čim upalite PC. Ovi programi mogu zasmetati procesu koji trenutačno koristite i u pravilu troše procesorsku snagu. Neki od njih su čak i virusi koji se startaju bez vašeg znanja i utječu na (ne)funkcioniranje PC-ja.
Očistite svoj PC Izvor: Društvene mreže / Autor: NCIX Tech Tips

Nadogradite računalo

Prije bilo kojeg koraka osigurajte jeste li maksimalizirali kapacitet RAM-a na matičnoj ploči. Ovo je često najjednostavniji i najjeftiniji način poboljšanja rada PC-ja. RAM, među ostalim, kontrolira sveukupnu brzinu kojom vaš PC obavlja zadatke koje mu zadajete. Pojačanje s dva ili četiri GB na osam GB RAM-a priskrbit će vam užitak u puno boljim performansama u igrama i aplikacijama.  Vodite računa o ograničenosti pojedinih matičnih ploča prije nego što se zaletite u dućan u dođete kući s modulom od 32 GB. Trenutačna norma u gejmerskom svijetu je osam GB RAM-a, a žešći korisnici koriste do 16 GB RAM-a. Načelno pravilo, barem ovih dana, jest to da većina modernih matičnih ploča, i pod time mislimo jeftinih matičnih ploča, podržava maksimalno 16 gigabajta.

Overclockirajte PC na siguran način

Za razliku od davnih vremena kada ste overclockingom mogli bez problema uništiti PC, današnji moderni overclocking je jednostavan, siguran i brz. Naravno, kao i dosad, ovo nije najsigurniji način ubrzavanja PC-ja, no vodite računa o tome da imate mogućnost podignuti performanse bilo koje komponente minimalno jednu generaciju prema naprijed. Ovo je, realno, velik napredak za postupak koji traži par klikova mišem. Ako to odradite kako spada, postupak je siguran i jednostavan.

Kako nabrijati grafičku karticu? Izvor: Društvene mreže / Autor: BadSeed Tech

Vodite računa o tome da svi neće dobiti sjajne rezultate overclockiranja. Rijetko ćete, doduše, završiti proces a da niste dobili išta. Uostalom, hej - besplatno je.

Nadogradite komponente

Ako planirate PC nadograditi na klasičan način, postoje tri osnovne nadogradnje komponenti koje možete uzeti u obzir: grafička kartica, CPU i zapremnina. Cjelovita nadogradnja možda traži malo pedantniji pristup koji uključuje znanje o matičnoj ploči, igrama koje igrate, novcu kojim raspolažete i tako dalje - pronalaženje nadogradnji nije nužno komplicirani proces. Koja će nadogradnja će najviše poboljšati PC?

Iako instalacija PC komponenti izgleda opasno i komplicirano, u većini slučajeva riječ je o jednostavnom iskopčavanju stare i ukopčavanju nove komponente. Ako niste baš na ti s komponentama u PC-ju, Speccy ima super sučelje preko kojeg možete pregledati imena svake komponente. Za neku vrstu nadogradnje predlažemo PcPartPicker. Ova aplikacija ima zbilja veliku bazu komponenti, web-stranica automatski traži potencijalne konflikte među komponentama i što je najbolje - sve možete sačuvati za kasniji pregled.

Za kraj, vodite računa o tome da postoje PC-ji i onda pored njih postoje gejmerski PC-ji. Razlika među njima je - korisnik. Ne morate imati najbolje komponente na planetu da biste uživali u videoigrama. Stoga optimizirajte nadogradnju, izaberite prave komponente i uživajte u igri!

MakeUseOf