PODUZETNIČKI FORUM

Kako poduzetnici mogu do bespovratnih potpora

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 16.03.2015 14:02
  • Objavljeno 16.03.2015 u 14:02
Darko Liović, predsjednik uprave HAMAG-BICRO-a

Darko Liović, predsjednik uprave HAMAG-BICRO-a

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HAMAG-BICRO

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) održala je četvrti 'Poduzetnički forum'. Okupljene poduzetnike podučavali su kako se prijaviti za bespovratne potpore i koje najčešće pogreške treba izbjeći

Na radionici su predstavljeni detalji javnih poziva za jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije ijJačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti u okviru 'Prvog programskog područja Poduzetničkog impulsa 2015.' Cilj radionice bila je edukacija poduzetnika kako bi pravovremeno pripremili svoje projekte i uspješno ostvarili pravo na dobivanje bespovratne potpore.

Događanje je otvorio Darko Liović, predsjednik uprave HAMAG-BICRO-a, koji je rekao kako je program 'Poduzetnički impuls' za ovu godinu najizdašniji do sada. Na raspolaganju je preko četiri milijarde kuna iz strukturnih fondova i državnog proračuna.

'Dio sredstava iz proračuna ovaj smo put prvenstveno usmjerili prema mikro i malim poduzetnicima jer je njima pomoć najpotrebnija. HAMAG-BICRO ove godine će evaluirati sve pristigle prijave na Javne pozive za prerađivačku industriju i uslužne djelatnosti. Stoga će uistinu biti odabrani samo najbolji i najkvalitetniji projekti', rekao je Liović.


Tamara Pavić, ravnateljica Sektora za financijsku podršku kroz potpore HAMAG-BICRO-a, upoznala je poduzetnike tko se može prijaviti te koje su prihvatljive projektne aktivnosti i troškovi.

Posebna pozornost posvećena je postupku odobravanja potpora te najčešćim pogreškama. Poduzetnici su se odazvali u velikom broju i aktivno sudjelovali u obostranoj razmjeni iskustava.

Za jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije u proračunu je osigurano ukupno 16,8 milijuna kuna za dodjelu bespovratnih potpora. Sredstva su namijenjena mikro i malim poduzećima. U okviru ove aktivnosti najniži iznos potpore koji se može dodijeliti iznosi 50 tisuća, a najviši 400 tisuća kuna.
Za jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti u proračunu je osigurano ukupno deset milijuna kuna.

Bespovratna sredstva namijenjena su ugostiteljskim objektima, restoranima, poduzećima registriranim za opskrbu vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom, djelatnosti sanacije okoliša, održavanje i popravak motornih vozila; informacije i komunikacije, administrativne i uslužne djelatnosti, obrazovanje, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi te ostale uslužne djelatnosti. Najniži iznos potpore iznosi 30, a najviši do 200 tisuća kuna.

Oba javna poziva objavljena su na službenim stranicama HAMAG-BICRO-a. Prijaviti se u prvom krugu možete od 30. ožujka do 13. travnja. Javni pozivi u drugom krugu bit će raspisani tijekom drugog ovogodišnjeg kvartala.

Sljedeći 'Poduzetnički forum HAMAG-BICRO-a' bit će održan u travnju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!