TEHNO SAVJET

Kako odabrati kućni projektor i treba li vam on uopće?

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 24.08.2017 06:43
  • Objavljeno 24.08.2017 u 06:43
Kućno kino s projektorom

Kućno kino s projektorom

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

TV uređaji danas su moćniji no ikad, a i cijene su pale. Tako se za prihvatljive iznose mogu naći solidni 55 ili 65 - inčni modeli...no što ako vam treba nešto više? Iznosi koje valja platiti za veće TV uređaje tada znaju ići u sulude iznose i jedino rješenje koje se nameće u računici jest kupovina projektora. O čemu sve valja misliti u tom svijetu?

Moderni projektori bez problema mogu projicirati sliku na dijagonale veće od 120 inča, što bi itekako mogli cijeniti oni koji traže veći prikaz - ali ne po svaku cijenu. K tome, niti projektori danas nisu ono što su nekad bili te mogu postići vrhunske performanse i uz 4K razlučivost, prirodne boje i slično. 

Znači da je kupovina projektora praktički idealno rješenje? Pa...stvari su malo složenije od toga. U nastavku slijedi nekoliko stvari o kojima valja dobro razmisliti prije kupovine projektora: 

Nije svaka prostorija ista

Je li projektor moguće kvalitetno iskoristiti u prostoru ovisi ponajviše o svjetlu. U mračnim prostorijama većina projektora pružit će solidnu sliku, no što ako su uvjeti osvjetljenja nešto gori za projekciju? Današnji projektori su svjetliji i trajniji no ikad, zahvaljujući novim tehnologijama prikaza (pa i posebno napravljenim platnima), međutim i dalje vrijedi zlatno pravilo - što je manje svjetlosti u prostoriji - to je slika bolja

To posebno vrijedi za kontrast, gdje projektor zbog načina na koji radi jednostavno traži što tamnije uvjete kako prikazana slika ne bi bila isprana. Je li moguće u prostoriji investirati u debele zavjese ili nešto slično samo je jedno pitanje - jer uživanje u slici za vrijeme dnevnog svjetla nije idealno za projektore. 

Imate li dovoljno prostora?

Jedan od mitova vezanih za projektore je da ne traže nikakav dodatni prostor. To je istinito u smislu da nema klasične TV kutije (iako su danas dimenzijama više no prihvatljivi) smještenoj na kakvo postolje, no za projektor valja voditi računa o sljedećem: 

  • Projektorsko platno se mora instalirati ako se želi optimalna kvaliteta slike. Dok TV uređaj zauzima donji dio prostorije, za platno treba misliti o stropu. Ako se pak platno želi fiksirati na zid, onda su brige nešto manje, no mnogima takvo što estetski ne odgovara. Još jedna opcija je premazati zid posebnom bojom namijenjenom korištenju s projektorima...
  • Pobrinite se da imate dovoljno mjesta kroz online kalkulatore. Svi projektori nisu isti, a dok su neki u stanju projicirati sliku s vrlo male udaljenosti od platna/zida, nekima je za optimalan rezultat potreban i koji metar 'viška'
  • Ovdje je sve zapravo kompromis cijene i performansi. Projektori koji mogu raditi bliže zidu uz projiciranje slike od 100-njak inča u pravilu su mnogo skuplji od klasičnih projektora koji za istu stvar trebaju oko tri metra udaljenosti
  • Nije sve ni u dijagonali. Online kalkulatori i savjeti postoje i za optimalnu veličinu slike. Uzalud vam visoka razlučivost projektora ako gledate golemi zaslon iz prevelike blizine - kvaliteta će izostati.
  • O gornjim parametrima ovisi i pozicioniranje projektora. Neki skuplji modeli će se bez problema smjestiti na mjesto gdje je ranije stajao TV uređaj, dok će drugi tražiti montiranje na strop na određenoj udaljenosti. Računajte na to da i projektorima trebaju kablovi za napajanje i video prijenos!
  • Slika je najbolja ako je projektor u sredini. Moderni projektori omogućuju projekciju slike i iz asimetričnih dijelova prostora, korekcijom slike, no takvo rješenje nije optimalno ako se traži najkvalitetniji prikaz

Koristite li A/V receiver?

Za vrhunsko kućno kino, A/V receiver je vrlo važna komponenta. Korištenjem ovog dodatka može se izbjeći problem s projektorima (točnije, vezama koje su potrebne za spajanje na njega). Tko spaja tek jedan izvor slike na projektor ne treba posebno razmišljati o nabavci ovakvog komada hardvera, no ako su tu konzole, BR pogoni i drugi izvori, A/V receiver je solidna investicija (iako nabavka kvalitetnog traži i dodatne financije, jasno...). 

Svakako morate imati zasebne zvučničke sustave - jer je sve integrirano na projektorima očajno loše kvalitete, čak i u odnosu na TV uređaje. 

Razmislite o svemu!

Kupovina sve dodatne opreme, aranžiranje i instaliranje projektora i pripadajuće opreme u konačnici može odnijeti dragocjene resurse iako se isprva mislilo uštedjeti za veću sliku. Ovisno o prostoru u kojem se živi, valja dobro razmisliti što je sve potrebno za projektorsku instalaciju te zbrojiti stvari ne samo s financijske strane - već i strane vezane uz svakodnevni život.

Ako se želi gledati slika - potrebni su mračni uvjeti, a dnevni boravak je mnogima s razlogom najsvjetlija prostorija u kući. Mnogi video entuzijasti projektore upravo stoga montiraju u podrume! 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!