PRVA POMOĆ

Kako očistiti kompaktni digitalni fotoaparat

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 27.08.2009 10:30
  • Objavljeno 27.08.2009 u 10:30
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kompaktni digitalni fotoaparati na godišnjim odmorima dožive mnogo grubosti, pokupe puno prljavštine, a nekad budu i pošpricani slanom vodom. To sve može bitno utjecati na njihovu ispravnost i funkcionalnost, stoga ih treba redovito čistiti

U nekoliko koraka ćemo pojasniti kako obaviti čišćenje, a da se ne oštete osjetljivi dijelovi fotoaparata, poput leća na objektivu ili pozadinskog ekrana.

Neka fotoaparat bude ugašen kada počinjete čišćenje, a počnite s brisanjem cijelog fotoaparata krpicom od mikrovlakana ili pamučnom krpicom koja ne ostavlja tragove. Po potrebi blago navlažite krpicu, ako neki tvrdoglavi otisci prstiju ili nešto ljepljivo ne prolaze nakon prvog brisanja. Posebnu pažnju obratite na vratašca za bateriju i konektore. Kistom ili finom četkicom izbacite odande svaku prljavštinu. Ako se uvuklo nešto masno ili ljepljivo, očistite to štapićima s vatom, ali poslije svakako uklonite moguće ostatke vate – kist ili četkica će tome odlično poslužiti.

Galloway Camera

Galloway Camera

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon uklanjanja grube prljavštine bacite se na brisanje pozadinskog LCD ekrana. Masne i ljepljive mrlje uklonite vlažnom pamučnom krpicom. Nemojte koristiti nikakva otapala ni deterdžente na LCD ekranu. U slučaju tvrdoglavih mrlja možete se poslužiti tekućinom za čišćenje LCD ekrana. Prašinu i potencijalne ostatke krpice uklonite malim kistom ili nježnom četkicom.

Tražilo (ako ga fotoaparat posjeduje) i prozirni pokrov bljeskalice očistite na isti način kao i pozadinski LCD ekran.

Najzahtjevniji i najvažniji dio za čišćenje jest objektiv. Iako se radi o staklu, na njemu također ne smijete koristiti otapala poput alkohola ili deterdženta jer objektivi imaju posebne premaze koji sprečavaju lomove svjetlosti, zaustavljaju ultraljubičaste zrake i općenito potpomažu kvalitetu slike koja pada na svjetlosni čip. Kada to znate, možete početi. Uključite fotoaparat da se ukloni pokrov s objektiva i prvo nježno puhnite na njega da pokušate na taj način ukloniti prašinu ili možda sol s objektiva. Još bolja stvar od puhanja je mala pumpica za tu namjenu, čime ćete anulirati mogućnosti izbacivanja sline na objektiv.

Lens Pen

Lens Pen

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ako ne upali puhanje, treba prijeći na sljedeći stupanj. Njega je najbolje izvesti posebnim alatom za čišćenje objektiva, često ga se naziva Lens Pen jer izgleda poput olovke. S jedne strane se nalazi nježna četkica, a s druge strane je brisalica o gumastog materijala koja će ukloniti otiske prstiju i slične mrlje s objektiva, a da ne ugrozi njegov premaz. Lens Pen nije skup i isplati ga se imati jer se može koristiti na bilo kojem fotoaparatu ili objektivu.

Ako nemate Lens Pen, za brisanje upotrijebite krpicu od mikrovlakana. Tvrdoglavije mrlje ćete lakše ukloniti vlaženjem te krpice.

Nakon ovakvog tretmana fotoaparat je spreman za daljnje korištenje, a redovito čišćenje će mu bitno produžiti vijek.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!