NOVOSTI O CIJEPLJENJU

Kako napreduje testiranje cjepiva protiv nove varijante koronavirusa? Evo što kažu iz AstraZenece

24.12.2020 u 13:29

Bionic
Reading

Veliki proizvođači pokušavaju što prije ispuniti velika očekivanja svojih klijenata, a svako malo nađu se pred novim problemima

Britanski proizvođač lijekova AstraZeneca nada se da bi njegovo cjepivo trebalo biti učinkovito protiv nove varijante koronavirusa, dodajući da su u tijeku studije kako bi se u potpunosti ispitala posljedica mutacije, javlja Reuters.

'AZD1222, kandidat za cjepivo AstraZeneca, sadrži genetski materijal proteina spiralnog virusa SARS-CoV-2, a čini se da promjene genetskog koda uočene u ovom novom virusnom soju ne mijenjaju strukturu spike proteina', rekao je predstavnik AstraZenece.

Mutacija poznata kao B.1.1.7 može biti i do 70 posto zaraznija i opasnija je za djecu. Ova mutacija posijala je kaos u Britaniji i izazvala val zabrana putovanja.

Margaret Keenan prva je žena u svijetu koja je primila cjepivo protiv koronavirusa Izvor: Profimedia / Autor: Jacob King / PA Images / Profimedia

Cjepivo na kojem rade AstraZeneca i Oxford smatra se vitalnim za zemlje s nižim prihodima i one u vrućim klimatskim uvjetima jer je jeftinije, lakše za transport i može se dugo skladištiti na temperaturama u običnim hladnjacima.

S druge strane, kineski Sinovac odgodio je rezultate ispitivanja svog cjepiva protiv Covida-19 za siječanj. Naime, kompanije želi objediniti podatke iz Brazila s rezultatima testova iz Indonezije i Turske, javlja The Wall Street Journal.

Očekivalo se da će Brazil, prva zemlja koja je završila fazu 3 ispitivanja CoronaVaca, u srijedu objaviti stupanj djelotvornosti cjepiva. Međutim, Sinovac je zatražio još 15 dana za analizu podataka zajedno s rezultatima drugih ispitivanja cjepiva, koje se također testira u Indoneziji i Turskoj, objavio je Institut Butantan, istraživački centar iza kojeg stoji vlada brazilske države Sao Paulo.

"Ne mogu postojati tri rezultata učinkovitosti za isto cjepivo", rekao je Dimas Covas, direktor Butantana. Kašnjenje, tvrdi on, nema nikakve veze s djelotvornošću cjepiva, za koje se očekuje da će biti jedno od prvih odobrenih za uporabu u Brazilu.

Znanstvenici se nadaju da će CoronaVac biti usporediv s ostalim cjepivima Covid-19 koja su se pokazala učinkovita do čak 95 posto.

'Ovo je jedino cjepivo koje trenutno imamo na brazilskom tlu', rekao je Luiz Carlos Dias iz radne skupine istraživača Covida-19 sa Sveučilišta Campinas, zabrinut što stopa učinkovitosti 'možda ipak nije tako visoka'.

U međuvremenu, SAD kupuju još 100 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa od tvrtke Pfizer-BioNTech. Sporazum vrijedan 1,95 milijardi dolara udvostručuje ukupnu američku narudžbu cjepiva na 200 milijuna doza.

Pfizer i BioNTech rekli su da mogu isporučiti 70 milijuna doza do 30. lipnja 2021., a preostalih 30 milijuna doza isporučeno je do kraja srpnja, piše Politico.

Joe Biden cijepio se protiv koronavirusa Izvor: Profimedia / Autor: ALEX EDELMAN / AFP / Profimedia

Prošireni sporazum sklopljen je tjedan dana nakon što je tajnik za zdravstvo i socijalne usluge Alex Azar rekao novinarima da se Pfizer nosi s 'proizvodnim izazovima', optužbom koju je tvrtka oštro demantirala.

'Pfizer nije imao proizvodnih problema sa svojim cjepivom COVID-19, a niti jedna pošiljka koja sadrži cjepivo nije na čekanju niti je odgođena', rekao je glasnogovornik kompanije.

Uz 200 milijuna doza Pfizerovog cjepiva, Sjedinjene Države također su naručile 200 milijuna doza cjepiva od Moderne. Budući da se svako cjepivo mora dati u dvije injekcije, te su narudžbe dovoljne za liječenje 200 milijuna ljudi. Ostaje nejasno je kako će Pfizer i BioNTech povećati proizvodnju da bi se dobilo 100 milijuna dodatnih doza.