PRVA POMOĆ

Kako iz fotografija ukloniti podatke o lokaciji

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 17.08.2010 14:21
  • Objavljeno 17.08.2010 u 12:50
fotografiranje

fotografiranje

Izvor: Corbis / Autor: Birgid Allig

Objavljivanje fotografija u kojima je sadržana točna lokacija fotografiranja na internetu može predstavljati sigurnosni rizik za vlasnika fotografije. Stoga treba voditi računa kada i kako ćete tu informaciju zadržati, a kada i kako je ukloniti

Objavljivanjem fotografije na nekoj društvenoj mreži ili online galeriji lako možete odati daleko više informacija nego što ste naumili. Digitalna fotografija sadrži daleko više podataka od onoga što vidimo na samoj fotografiji. Da bi aplikacije znale pravilno upravljati fotografijama, u njima se nalaze metapodaci koji govore aplikacijama tko je kreirao fotografiju, kako je kodirana i slično, no to nisu jedini metapodaci.

Digitalni fotoaparati će u pravilu pohraniti točno vrijeme snimanja fotografije, model fotoaparata koji ju je snimio te parametre snimanja. Novi fotoaparati sve češće pohranjuju i točnu lokaciju snimanja fotografije. Točna lokacija gdje je snimljena fotografija umetnuta u fotografiju se naziva geotag. Upravo taj podatak predstavlja mogući sigurnosni rizik i možda ga ne želite odati baš svima koji nalete na vašu fotografiju na internetu. Dobra vijest je da većina modernih fotoaparata još uvijek ne pohranjuje tu informaciju u fotografije, a razlog tome je što ne posjeduju GPS prijamnik pomoću kojega bi točno odredili poziciju fotografiranja slike.

S druge strane, svi moderni pametni telefoni posjeduju GPS prijamnik i vrlo je vjerojatno da će opcija dodavanja geotagova fotografijama biti uključena na tvorničkim postavkama. Želite li izbjeći geotag u potpunosti potražite u opcijama svog pametnog telefona isključivanje njegova dodavanja na fotografiju. Jednostavniji način za to bi bio isključivanje GPS prijamnika prije fotografiranja.

tportal

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Umetanje točne lokacije u fotografiju može biti iznimno praktično jer ćete kasnije znati točno gdje ste fotografirali koju fotografiju u svojoj kolekciji. Važno je znati da se ta informacija može i naknadno ukloniti iz fotografije, pa bi to bilo pametno učiniti prije objave fotografije na nekom javnom servisu, a ostaviti je u fotografiji koju ste pohranili u svojoj privatnoj kolekciji.

Najpoznatiji program za obradu fotografija Photoshop neće poništiti metapodatke u fotografiji prilikom manipulacije, ali će ih u potpunosti ukloniti iskoristite li opciju Save for Web za spremanje fotografije. Meta podatke možete ukloniti i besplatnim preglednicima fotografija poput XnViewa ili IrfanViewa.

Ako vam se sve ovo čini suvišno i nepotrebno, posjetite stranicu I Can Stalk U. Tvorci ove stranice objavljuju lokacijske meta podatke iz fotografija objavljenih na Twitteru da bi demonstrirali kako ljudi sami, namjerno ili nenamjerno, ugrožavaju svoju anonimnosti i sigurnost objavljivanjem fotografija koje imaju geotag. Link na stranicu možete pronaći na kraju teksta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!