POROTA JE REKLA SVOJE

Kakav udarac! Oculus mora platiti pola milijarde dolara

04.02.2017 u 08:44

Bionic
Reading

Porota u gradu Dallasu u Texasu odlučla je kako proizvođač konzole za virtualnu stvarnost mora tvrtci ZeniMax platiti 500 milijuna dolara nakon što se otkrilo kako se suosnivač Oculusa Palmer Luckey nije pridržavao sporazuma o čuvanju poslovnih tajni

Porota u gradu Dallasu u Texasu odlučla je kako proizvođač konzole za virtualnu stvarnost mora tvrtci ZeniMax platiti 500 milijuna dolara nakon što se otkrilo kako se suosnivač Oculusa Palmer Luckey nije pridržavao sporazuma o čuvanju poslovnih tajni. Porota je također zaključila kako Oculus nije ukrao poslovne tajne, kako je u tužbi tvrdio ZeniMax.

Oculus će platiti 200 milijuna za kršenje ugovora i 50 milijuna za neovlašteno korištenje intelektualnog vlasništva. Oculus i Luckey svaki će platiti po 50 milijuna za lažno predstavljanje porijekla proizvoda, za što suosnivač Oculusa Brendan Iribe mora platiti 150 milijuna dolara.

Iz Oculusa su najavili žalbu, ali i rekli kako jedva čekaju ostaviti cijeli slučaj iza sebe. Zadovoljni su što je porota odlučila kako nije došlo do krađe poslovnih tajni. U ZeniMaxu, pak, razmatraju mogućnost barem privremene sudske obustave prodaje konzola Oculus Rift.

Do odluke je došlo nakon dva i po dana vijećanja pri okružnom sudu u Texasu. Tužitelji su tvrdili kako je riječ o prijevari zbog koje ZeniMax mora dobiti dvije milijarde dolara odštete te dodatnih četiri milijarde na ime globe. Oculusovi odvjetnici branili su klijenta tvrdnjama kako je tužba posljedica ljubomore i ljutnje, ne činjenica.

Tijekom parnice isplivalo je štošta zanimljivo na površinu. Tako je Iribe pod zakletvom izjavio kako je predsjednik Bethesda Softworksa Oculusov tim nazvao djecom i zaprijetio kako će zabraniti suosnivaču tvrtke id Software Johnu Carmacku daljnji rad na bilo čemu vezanom uz virtualnu stvarnost ako Oculus ne potpiše partnerstvo. Sporazum bi ZeniMaxu donio 15 posto udjela u Oculusu.

Palmera Luckyja pozvali su svjedočiti kako bi opovrgnuo avode prema kojima nije bio sposoban samostalno napraviti Oculus Rift, bez Carmackove pomoći.

Na pitanja zašto je Facebook požurio kupiti Oculus za dvije milijarde dolara morao je odgovarati i šef te društvene mreže Mark Zuckerberg, dok su Carmacka ispitivali zašto je kopirao računalni kod s računala id Softwarea prije no što je napustio tvrtku kako bi u Facebooku radio s Luckeyem.

Tužba je podignuta u svibnju 2014. godine, nakon što su iz ZeniMaxa javno optužili Carmacka za krađu tehnologije i njen transfer Oculusu.

Optužbe protiv Carmacka nisu stale na tome. Iz ZeniMaxa je stigla izjava u kojoj se tvrdi kako je Carmack namjerno uništio podatke na svom računalu nakon što je obaviješten o tužbi i nakon što je guglao kako obrisati čvrsti disk. Na sličan su način, naveli su dalje, obrisani podaci s drugih Oculusovih računala i USB-ova, što je utvrdio i sudski vještak za računalnu forenziku.

Više: Polygon i PC Gamer