zbogom podršci

Još uvijek ste na KitKat verziji Androida? Google ima loše vijesti za vas

25.07.2023 u 10:45

Bionic
Reading

Deset godina od predstavljanja Google je odlučio ukinuti podršku za mobilne uređaje na kojima se još uvijek vrti KitKat verzija Androida

Android u verziji KitKat predstavljen je prije 10 godina i od tada smo uveli mnoga inovativna poboljšanja i značajke, a koje nisu dostupne na ovoj verziji. Od srpnja 2023. broj aktivnih uređaja na KitKatu je ispod jedan posto jer sve više korisnika ažurira svoje mobitele na najnovije verzije Androida. Upravo zato više ne podržavamo KitKat u budućim izdanjima usluga Google Play’, stoji u Googleovoj novoj objavi na blogu posvećenom razvoju ove mobilne platforme.

Android KitKat kodno je ime za jedanaestu verziju mobilnog operativnog sustava Android. Predstavljen 3. rujna 2013., KitKat se prvenstveno fokusirao na optimizaciju operativnog sustava za poboljšane performanse na slabijim uređajima s ograničenim resursima.

KitKat je bila jedna od značajnijih verzija Androida, uvodeći ključne značajke kao što su način rada preko cijelog zaslona, integracija ispisa u oblaku te stranica ‘Google Now’ na početnom zaslonu uređaja korisnika. Sada, nakon gotovo 10 godina, Google kao prioritet daje podršku modernijim platformama Androida, onima koje omogućuju naprednije značajke i sigurnosna ažuriranja.

Korisnici koji još uvijek koriste uređaje temeljene na KitKatu trebaju razmisliti o nadogradnji na neki od novijih Androida ili mogu posegnuti za nekom verzijom prilagođenog ROM-a, no uvijek je preporuka nadograđivati sustav najnovijim verzijama.

Prvi telefon s KitKatom koji je došao na tržište bio je Nexus 5.