BEZBRIŽNO PUTOVANJE

Još uvijek se bojite troškova roaminga? Donosimo odgovore na tri glavna pitanja

01.09.2017 u 10:50

Bionic
Reading

Sredinom lipnja na snagu je stupila nova regulativa koja cijene mobilnog telefoniranja u EU izjednačava s onima domaće tarife. No, čini se da nisu svi napustili oprez kada je roaming u pitanju. Ima li mjesta brizi?

Skoro tri mjeseca prošlo je od uvođenja novih pravila prema kojima se cijene mobilne komunikacije u zemljama EU izjednačavaju s onima nacionalne tarife.

Ipak, čini se da i dalje brkamo ukidanje roaminga brka s međunarodnim pozivima koji se i dalje naplaćuju po važećim tarifama.Također, u strahu od skrivenih troškova, za mobitelima se u inozemstvu s oprezom poseže, posebno kada je u pitanju podatkovni promet. Ima li mjesta brizi?

Cijena poziva iz Hrvatske u inozemstvo ostaje ista

Da ponovimo, u koju god zemlju Europske unije, uključujući i Lihtenštajn, Island i Norvešku da putujete, od sredine lipnja telefonirati možete po cijenama nacionalne tarife.

Ovo se odnosi na sve koji povremeno putuju izvan zemlje u kojoj živi i ne može se koristiti za stalnu uporabu u inozemstvu, odnosno ako više vremena provodite u inozemstvu nego kod kuće.

Ono što valja imati na umu je da se ovom regulacijom  ne mijenjaju pravila međunarodnih poziva te da cijena poziva iz Hrvatske u inozemstvo ostaje ista.

Podatkovni promet se može naplatiti više

Još jedna stvar koja buni odnosi se na podatkovni promet. Glasovni pozivi i SMS naime nisu ograničeni, ukoliko je to slučaj i s tarifom kod kuće. No, ako ste pak imali i neograničen podatkovni promet ili vrlo jeftin podatkovni promet kod kuće, postoji vjerojatnost da će vaš operater implementirati određene stavke da se osigura poštena upotreba. Ako je to slučaj, operater vas mora unaprijed obavijestiti o mogućim ograničenjima, no ona i dalje moraju biti dovoljno visoka kako biste mogli potpuno uživati u podatkovnom roamingu.

  • +4
Najbolji smartfoni u 2017. Izvor: Reuters / Autor: BRENDAN MCDERMID

U nekim posebnim slučajevima nakon relativno velike količine podataka preuzetih po domaćoj cijeni možda ćete morati platiti dodatnu naknadu za podatkovnu uslugu u roamingu, koja će biti jednaka najvišoj dopuštenoj veleprodajnoj cijeni podatkovne usluge u cijelom EU (2017. u iznosu od 7,70 eura po GB podataka).

Nikakva posebna aktivacija nije potrebna

Zadnje što moramo naglasiti je da ulaskom u stranu zemlju ne morate ništa posebno aktivirati kako se troškovi roaminga ne bi naplaćivali.

Vaš operater će jednostavno automatski prestati dodavati troškove za roaming kada odlučite putovati kroz EU.