od 15. lipnja

Ne brkajte međunarodne pozive i roaming, evo što valja znati prije velike promjene

13.06.2017 u 13:46

Bionic
Reading

Stalni sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura pojasnio je razliku između roaminga i međunarodnih poziva, koja uoči velike promjene 15. lipnja, buni mnoge građane

Dva dana ostala su do početka nove regulacije Europske unije Roam Like At Home kojom se cijene u roamingu (gostovanju u drugim telekom mrežama izvan matične zemlje) određivati na osnovu nacionalnih cijena.

One se odnosi na mobilne pozive, slanje poruka i korištenje podatkovnog prometa po cijenama kao kod kuće dok građani putuju po Europi, odnosno između zemalja EU/EEA (članice EU-a te Norveške, Islanda i Lihtenštajna).

Jedno od mnogobrojnih pitanja koja je ova promjena izazvala svakako se odnosi na razliku između međunarodnih poziva i poziva u roamingu.

Upravo je to na svom Facebook profilu pojasnio Đuro Lubura, stalni sudski vještak za telekomunikacije.

'Ljudi definitivno ne razumiju razliku između roaminga i međunarodnih poziva. Roaming je situacija kada sa svojim mobitelom odete izvan Hrvatske i mobitel koristite na stranoj mreži. Ako nakon četvrtka 15.06.2017. budete u roamingu unutar Europske unije, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, mobitel možete koristiti kao doma, a operator će vam potrošene minute, megabajte ili poruke skidati iz vaše tarife ili naplaćivati prema tarifi kao da iz Hrvatske pozivate drugu mrežu u Hrvatskoj, dok se dolazni pozivi ili poruke ne naplaćuju. Ako unutar četiri mjeseca telefon dulje koristite u EU roamingu, operator može od vas tražiti pojašnjenje i u iznimnim slučajevima nakon upozorenja naplatiti dodatnu naknadu koja nije previsoka', kaže Lubura.

Kako pojašnjava, nikakva naplata vam se neće dogoditi da vi o tome prethodno ne budete obaviješteni pa slobodno razgovarajte i surfajte dok god ste u EU/EEA.

No, kako napominje stručnjak, ako ste s vašim mobitelom u Hrvatskoj i zovete nekoga u inozemstvo - u EU ili drugdje, to nije roaming, te cijene nisu ovime regulirane niti su pozivi pojeftinili.