OS KOJEG NISMO VOLJELI

Još uvijek koristite Windows Vistu? Prestanite odmah

13.04.2017 u 08:14

Bionic
Reading

Više od deset godina nakon predstavljanja Microsoft je napokon ugasio podršku za svoj ne naročito uspješni i omiljeni operativni sustav Vista

Od 11. travnja Microsoft službeno više ne pruža podršku za operativni sustav Windows Vista. Ako imate to izdanje Windowsa na svom računalu i želite izbjeći rizike koje donosi prestanak skrbi o sigurnosti, vrijeme je za prijelaz na novije izdanje. 

Vista je na tržište stigla sa zakašnjenjem, popraćena kritikama sa svih strana. Kodno nazvana Longhorn, trebala je donijeti revolucionarne promjene u Windows, s novim datotečnim sustavom i korisničkim sučeljem. No, razvoj se izmakao kontroli pa je tvrtka bila prisiljena mijenjati planove i usredotočiti se na isporuku stabilnih izdanja usred faze razvoja.

Ambiciozni planovi za Vistu

U Microsoftu su željeli s Vistom u uporabu uvesti novi novi datotečni sustav Windows Future Storage (WinFS), koji bi funkcionirao kao ogromna baza podataka koju je moguće brzo pretraživati. Bio je to ogroman i ambiciozan pothvat koji je na kraju propao, a njegovi su dijelovi ugrađeni u SQL Server.

S Vistom je stiglo i novo sučelje, nazvano Aero (poznato i kao Windows Aero te Aero Glass), koje je Windowsima dalo staklene pločice zamućenih rubova, traku koja je omogućavala brz pristup widgetima i izbornik Start izmijenjen kako bi ponudio novu mogućnost pretraživanja, trodimenzionalni prikaz sadržaja... 

Vista se brzo brzo po objavljivanju našla na udaru kritika. Stariji hardver mučio se s novim sučeljem, a Microsoft je dodatno dolio ulje na vatru uvođenjem naljepnica Vista ready koje su bile lijepljenje i na stolna računala koja nisu imala grafičke kartice na kojima je Aero dobro radio. 

Bolje Linux ili XP nego Vista

Stekla je reputaciju kao OS koji značajno opterećuje resurse računala, naročito na laptopima, i to u vrijeme kad su netbookovi počeli postajati popularnima. Većina proizvođača PC-ja radije je na njih stavila Linux ili Windows XP jer s Vistom jednostavno nije išlo.

Bijes korisnika navukla je i zbog zaštite od kopiranja (DRM) na diskovima za Blu-ray, kao i zbog često pojavljivanja obavijesti i zahtjeva koje je slao sustav za korisničku kontrolu (User Account Control, UAC) tijekom redovnog rada. Dosadni zahtjevi UAC-a kasnije su dorađeni, no ne prije nego su postali predmetom sprdnje u Appleovim reklamama.   

Mac vs. PC: Windows Vista Izvor: Društvene mreže / Autor: Zozo

U Microsoftu su probleme s reputacijom pokušali riješiti marketingom, ali ni to im nije pošlo za rukom. U sklopu kampanje Mojave Experiment prikazali su Vistine značajke kao buduće izdanje Windowsa, a sudionici su davali bolje ocjene Visti nego što bi učinili kad su znali o kojem se OS-u radi. Nije pomoglo.

Vista je stigla u vrijeme kad je Microsoft grčevito nastojao zadržati monopol i pritom zanemario potrebe korisnika te u potpunosti previdio ogromne prilike. Dok su u Appleu razvijali novo sučelje za iPhone, osjetljivo na dodir, Steve Ballmer je bacao novac u Vistu. 

Ipak, uz Vistu je stiglo i ponešto dobro. Novo sučelje tražilice postavilo je solidne temelje za izdanja Windows 7, 8 i 10. Brojne promjene izbornika Start i dizajna i danas su prisutne. 

Stoga ćemo reći: Zbogom, Visto. Nismo te voljeli, ali hvala ti svejedno.

Više: Verge