JEDNOSTAVNO NEVJEROJATNO

Jolla u samo dva sata prikupila sredstva za prvi tablet Sailfish OS

19.11.2014 u 13:16

Bionic
Reading

U finskoj kompaniji Jolla izgleda da znaju što rade. Usprkos pokojoj otkačenoj izjavi (poput one da su treća platforma na tržištu). Bilo kako bilo, kompanija je jutros otkrila svoju kampanju Indiegogo kojom je htjela prikupiti sredstva za proizvodnju 7,9-inčnog tableta koji pokreće operativni sustav Sailfish. Zanimanje za takav uređaj dosta je veliko s obzirom na to da je u svega dva sata kompanija premašila svoj cilj prikupljanja 380 tisuća dolara

Sredinom 2013. predstavljen je prvi smartphone na platformi Sailfish OS, nastaloj na ruševinama Nokijine i Intelove platforme MeeGo. Bivši Nokijini zaposlenici koji čine Jollu u nekom su smislu bili vizionari s obzirom na to da se Nokia prodajom mobilnog odjela Microsoftu tehnički ostavila proizvodnje mobitela. I dok je Nokia jučer otkrila svoj povratak u svijet hardvera 7,9-inčnim tabletom, paralelno s tim u Jolli su radili na svom rješenju.

Tjedan je uistinu značajan za finske proizvođače koji žele ubaciti bubu u uho potrošačima da postoji izbor tablet računala i izvan svijeta iPada minija. Jollino je rješenje , s tehničke strane, kreirano baš poput Nokije N1. Riječ je o uređaju dijagonale 7,9" s ekranom od 2.048 puta 1.536 piksela, četverojezgrenim Intelovim čipom, dva GB radne memorije, 32 GB spremišnog prostora (uz microSD proširivost), baterijom kapaciteta 4.300 mAh i kamericom od pet megapiksela.


No važniji je onaj drugi, softverski dio priče. Prvi primjerci uređaja očekuju se u prvom dijelu 2015., a Jolla Tablet trebao bi pokretati Sailfish OS 2.0, sustav koji se načinom korištenja prilično razlikuje od platforma iOS i Android.

Baš poput pametnog telefona na istoj platformi, pristup službenoj trgovini Android aplikacijama (Google Play) neće biti moguć, no uređaj će moći pokretati aplikacije krojene za Googleovu platformu. Jolla navodi kako se na Indiegogo kampanju odlučila kako bi mogla pratiti želje i komentare korisnika njihove platforme te kako bi na taj način mogli prilagoditi sve za tržište i službeni početak prodaje.

U trenutku pisanja teksta, svega nekoliko sati nakon početka Indiegogo kampanje, Jolla je prikupila kakvih pola milijuna dolara, a hoće li se trend nastaviti uz preostali 21 dan do zaključka, tek treba vidjeti. Neovisno o tome, nema sumnje da u Jolli zadovoljno trljaju rukama nakon ovog inicijalnog uspjeha.

Upoznajte prvi tablet na platformi Sailfish OS 2.0