SEDAM SERVISA PALO NA ISPITU

Jesu li vaše fotografije na Facebooku doista obrisane?

21.05.2009 u 09:39

Bionic
Reading

Izuzetno nam zvuči zabrinjavajući podatak da brisanje fotografija objavljenih na nekom od web 2.0 servisa ili društvenih mreža ne znači njihovo potpuno uklanjanje. Nažalost, to su uspjeli dokazati stručnjaci sveučilišta Cambridge

Moramo vas upozoriti da bi se mogli nemalo iznenaditi kada na Facebooku ili nekom sličnom servisu pronađete fotografiju koju ste nakon objavljivanja ipak odlučili izbrisati.

Stručnjaci sveučilišta Cambridge odlučili su testirati 16 različitih online servisa, poput Facebooka, Flickra, Picase, Windows Live Spacesa te sličnih. Na njih sedam uspjeli su pronaći fotografije koje su sami izbrisali.

U tom eksperimentu stručnjaci su nakon objavljivanja fotografija na nekom od servisa odlučili sačuvati link određene fotografije. Zatim su je obrisali te ponovo pokušali otvoriti ranije spremljeni link. Na čak sedam od 16 testiranih servisa bez problema su uspjeli doći do obrisane fotografije.

Među sedam servisa koji nisu prošli ovaj test nalaze se neki koji nisu popularni na našim prostorima, poput hi5, SkyRocka, Xanga i sličnih, no i neki koji su izuzetno popularni, poput Facebooka.

Predstavnici Facebooka u svoju su obranu izjavili da je potrebno određeno vrijeme da se zapišu novi podaci preko izbrisane fotografije, a sve zato da ona ne bi bila više dostupna. Ipak, određeni servisi poput Photobucketa ili Flickra koriste druge vrste tehnologija za uklanjanje fotografija te obrisane fotografije uklanjaju momentalno.

Više detalja o cijeloj stvari možete pročitati na ovoj adresi