irobot Roomba e5145

Jesu li robotski usisavači stvarno tako dobri kako se priča? Saznajte sve prednosti i nedostatke

07.05.2019 u 13:39

Bionic
Reading

Prosječna osoba troši 87 posto svog života u zatvorenom prostoru. Redovito čišćenje prašine i usisavanje mogu poboljšati zrak koji udišemo. A da bismo prostorije održavali čistima, ne moramo više po cijele dane hodati po stanu s krpom, metlom i usisavačem. Možemo se slobodno baviti nečime što nas doista veseli, a zamorne kućanske poslove ostaviti onima koji se zbog toga neće žaliti - robotskim usisavačima

Robotski usisavači relativno su nova pojava na tržištu. Prvi takav proizvod, legendarna Roomba, pojavio se 2002. Njegovi prethodnici iz tvrtke iRobot imali su pune ruke posla: robot Genghis je istraživao svemir, Ariel je otkrivala mine, a PackBot se uvježbao u spasilačkim misijama nakon terorističkih napada.

Roomba je prikupila sve njihovo znanje kako bi se zaposlila kao sluškinja koja će održavati čistoću dok se ukućani odmaraju ili rade što ih je već volja. Mala, kompjuterizirana kućna pomoćnica održava kuću čistom i urednom, četka i usisava tepihe, parkete, laminate i ostale vrste podova. Kako radi? Je li u tome doista dobra? Trebate li kupiti jedan? Pogledajmo pobliže kako zapravo funkcionira Roomba.

Kako radi robotski usisavač?

Ukratko, Roomba e5154 je kompjuterizirani usisivač kompaktnih dimenzija koji se brine za čistoću vašeg doma. Skuplja prljavštinu četkama koje prljavštinu usmjeravaju prema snažnom vakuumu koja je usisava u mali spremnik. Za razliku od običnog čistača, kreće se pomoću dva velika kotača, neovisno upravljanih odvojenim električnim motorom. Kotači se mogu okretati u suprotnim smjerovima pa Roomba čisti gotovo svaki prostor u koji može ući.

  • +2
iRobot Roomba Izvor: Promo fotografije / Autor: iRobot

Pritom koristi revolucionarnu tehnologiju AeroForce koja očisti i do 50 posto više smeća, prašine i kose sa svih vrsta podova. WiFi veza omogućuje da se robotom pomoću mobilne aplikacije iRobot HOME može upravljati čak i kad ste izvan kuće, na kavi, u trgovini ili pilatesu. Aplikacija je dostupna za uređaje s Androidom i iOS-om.

Ljudi koriste pet osjetila za interakciju sa svijetom, Roomba e5154 se prostorom kreće pomoću čak 40 senzora koji joj otkrivaju gdje se što nalazi. Infracrvene zrake detektiraju zidove i prepreke pa Roomba usporava kada im se približi. Osjetnik osjetljiv na dodir zaustavlja je čim naiđe na prepreku, a senzori postavljeni ispod uređaja otkrit će stube i strmine koje valja zaobići.

Kao da ima vlastiti um

Inteligentni sustav za navigaciju iAdapt omogućuje robotskom usisavaču da senzorima preispituje okolinu 60 puta u sekundi kako bi se prilagodio području ispod i oko namještaja, stolova, stolica ili posudica za hranu vaših ljubimaca. Tu je i HALO zid, opcija kojom se kretanje može ograničiti na određeni dio prostorije. A kad naiđe na posebno prljavu mrlju, posluži se iRobotovim patentom, piezoelektričnim senzorom koji detektira naslage prljavštine i naređuje Roombi da se detaljnije posveti čišćenju.

  • +2
Tehničke značajke Roomba e5154 Izvor: Promo fotografije / Autor: iRobot

Napaja se 1800 mAh litij-ionskom baterijom, s kojom može raditi do 90 minuta, nakon čega se sama vraća na punjenje. Moglo bi se reći da ima vlastiti um jer pamti gdje je stala s poslom, pa kad se napuni energijom na punjaču, može se vratiti i nastaviti posao tamo gdje je stala.

Je li Roomba doista dobra?

Kao i obično s primjenom raznih novotarija, većina je u početku skeptična, a potom se iznenade kad vide koliko Roomba e5154 može biti učinkovita. Ako vam se pola sata možda rada čini malo, to je ipak više vremena no što je većina nas spremna provesti s konvencionalnim usisivačem u rukama te prolaziti stanom uzduž i poprijeko.

Za razliku od većine elektroničkih naprava, Roomba e5154 je nevjerojatno jednostavna za korištenje. Dovoljan je pritisak na dugme da se uređaj aktivira. Ako je vaš dom koliko toliko uredan, bez previše nereda po podovima, a oko vaših stolica i sofe ima dovoljno prostora za manevriranje, Roomba će zaći svugdje, bez vaše pomoći. Niža je od konvencionalnih čistača pa se lako zavlači u najskrivenije kutke. Ako živite u katnici, dovoljno je malena i laka za prenošenje da je bez problema možete odnijeti na kat. I možete je slobodno ostaviti da sama usisava, bez straha da će se strmoglaviti niz stepenice.

A nedostaci? Mora postojati barem jedan...

Pa, i najbolja baterija još je uvijek samo baterija i ne smijete zaboraviti punjenje. I da, Roomba ne može pomicati namještaj; to ćete ipak morati učiniti sami...

Budite sigurni da uređaj temeljito očistite nakon upotrebe. Više prljavštine tjera motor da radi jače, a to troši bateriju. Također je dobra ideja slijediti službene smjernice i stalno držati stroj na punjaču.

Isplati li se kupiti?

Ako mrzite usisavanje i volite gadgete, ovaj stroj je definitivno za vas. Ako imate pretrpanu kuću, s puno stvari na podu, prvo razmislite o uvođenju reda u stan. Konvencionalno čišćenje uvijek je opcija, no uz robotske pomagače metle i klasične usisavače sve ćete rjeđe vaditi iz ostava. Roomba e5154 je pokazala da zna znanje; sad još samo da dočekamo robota koji pere, glača, čisti kupaonicu i kuha ručak.

Uostalom, 20 milijuna korisnika iRobotovih kućnih pomagača širom svijeta ne može biti u krivu. Za akcijsku cijenu od 3.599,00 kuna mogla bi to biti vaša najbolja investicija.

Dok Roomba radi - vi odmarajte!

Iskoristite akcijsku ponudu za Roomba e5154 od 08.05. do 30.06.2019. (ili do isteka zaliha) i uštedite 900 kuna. Redovna cijena proizvoda je 4.499,00 kn, a sada ga možete pronaći po akcijskoj maloprodajnoj cijeni od 3.599,00 kn (pri kupnji dolazi i poklon iznenađenja). U akcijskoj ponudi je i robotski čistač i perač podova Braava 390t. Redovna cijena je 2.299,00 kn, a akcijska cijena sada je svega 1.999,00 kn. Akcija vrijedi na svim iRobot Hrvatska prodajnim mjestima, te na prodajnim mjestima Emmezeta, Elipso, Svijet Medija, eKupi, Harvey Norman i Links. Detalje o proizvodu i akciji potražite ovdje.

Više informacija o Roombi i kako vam može pomoći u uštedi vremena pročitajte u našem specijalu.