ŠPIJUNI ILI KRIMINALCI

Jesu li Apple hakirali Kinezi ili Rusi?

  • Autor: M. W./Reuters
  • Zadnja izmjena 20.02.2013 14:12
  • Objavljeno 20.02.2013 u 14:12
haker čovjek muškarac računalo

haker čovjek muškarac računalo

Izvor: Reuters / Autor: Nacho Doce

Apple je objavio da su hakeri napali računala koja koriste njegovi zaposlenici, ali da nema dokaza da su ukrali podatke. Većina upire prstom u kinesku vojsku, ali ima onih koji smatraju da su u pitanju cyberkriminalci

Za ulaz su iskoristili rupu u dodatku za Javu, zbog čega je tvrtka iz Cupertina blokirala neke od svojih Macova krajem prošlog mjeseca pomoću alata XProtect.

Oko 40 kompanija bile su žrtve napada u posljednjih nekoliko mjeseci. Osim Applea, Facebooka i Twittera, na udaru su bili New York Times, Wall Street Journal i Associated Press.

Tvrtka Mandiant, koja se bavi informatičkom sigurnošću, kaže da je u pitanju tajna kineska vojna postrojba 61398, koja stoji iza niza drugih napada. Tvrde da je u proteklih šest godina napadnuta 141 organizacija iz 20 različitih branši, a ukradene su stotine terabajta intelektualnog vlasništva.

Pogledajte video:

Kinezi hakirali Apple?


Mandiant tvrdi da hakerski napadi obično izgledaju tako da se tvrtkama pošalje e-mail s linkom. Kad neki zaposlenik klikne na link, hakerski softver daje pristup lozinkama, screenshotovima i drugim podacima, pomoću kojih hakeri pristupaju još važnijim podacima.

Zbog ovakvog razvoja događaja Obamina je administracija prenijela zabrinutost kineskoj vladi, koja odbacuje optužbe, tvrdeći da su njih hakirali Amerikanci. U SAD-u su zabrinuti i za ključnu infrastrukturu poput energetske, koja je također na udaru hakerskih napada.

Iako većina upire prstom u Kineze, ima i onih koji misle kako krivce treba potražiti drugdje. Bloomberg piše kako je moguće da su napadi pokrenuti u istočnoj Europi.

Citirajući neimenovane izvore, financijski sajt navodi kako je moguće da je riječ o cyberkriminalcima iz Rusije ili istočne Europe koji kradu poslovne tajne, istraživanja i intelektualno vlasništvo, ne bi li ih poslije preprodali na crnom tržištu.

U prilog tome govori pronalazak tip malwarea kakav češće rabe kriminalci nego špijuni u državnoj službi, a i tragovi su istražitelje doveli do barem jednog poslužitelja u vlasništvu ukrajinske tvrtke za hosting.

McAfee Labs je u prosincu prošle godine objavio da je napada iz istočne Europe na američke vojne i financijske institucije sve više te upozorio na pripremu masovne pljačke banaka pomoću vrlo sofisticiranog trojanca

U međuvremenu je Mandiat objavio i video u kojem objašnjava način rada kineskih hakera:


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!