PRONAĐITE IH SVE

Jeste li znali za ova tajna gejmerska 'uskršnja jaja'?

28.03.2016 u 06:58

Bionic
Reading

Popularne igre skrivaju mnogobrojne autorske 'tajne' poruke ili viceve, no trik je u tome što je velika većina skrivena od očiju znatiželjnika. Ova 'uskršnja jaja' znaju biti bizarna do bola, a mi vam u novoj (prikladnoj) temi donosimo neka od najboljih

Kao što to svake godine biva, u doba kad čitate ovaj članak velike su šanse da je, ako živite u Hrvatskoj i katoličke ste vjeroispovijesti, vaša shrana trenutno pojačana velikom količinom jaj i kuhane šunke. Osim podsjetnika na neminovnu hranjivu vrijednost spomenutih namirnica, ovo nam je poslužilo kao i motiv za najnoviju temu koja se, koliko god mnogi od vas htjeli, ne bavi kuhanom šunkom, već jajima. Uskršnjim jajima.

I to ne običnim, već onima iz igara. Najbolja stvar kod uskršnjih jaja, odnosno 'easter eggova', u videoigrama je što ih autori cijelo vrijeme ubacuju, iako velik broj gejmera toga nije ni svjestan. Najbolji primjer tome je plejada naslova iz proteklih par godina koji su doslovce krcati tajnama koje nerijetko probijaju četvrti zid. Da vam budemo iskreni, u ovo doba nije teško sakriti neki vic ili pošalicu u igru magnitude Witchera 3, čemu svjedoči i velik broj naslova između kojih smo za namjene ove teme mogli birati. Tim rečeno, kad smo već kod Witchera 3...

... bio bi red da krenemo s njim. Epski sandbox RPG iz radionice CD Projekt Reda toliko je masivna igra da nema šanse da u nju autori nisu sakrili pokoje 'jaje'. The Witcher 3: Wild Hunt doslovce je do škrga punjen tajnim referencama na pop kulturu i prizemnim jednostavnim bedastoćama. Treba vam primjer? Što kažete za Wilhelmov krik, poznati zvučni efekt iz pedesetih koji Witcher 3 koristi na ne toliko suptilan način? Nemate pojma što je to Wilhelmov krik? Skužit ćete nakon što pogledate clip.

Witcher 3 Wilhelm scream easter egg

Hoćete još? Što kažete za referencu na Game of Thrones, točnije Jon Showov mač - Longclaw?

The Witcher 3: Wild Hunt - Longclaw easter egg

Ili, recimo, Bobba Fett, kameo iz Star Warsa? Lik kojeg upoznate tijekom svojih eskapada nosi ime Djago Fett i naravno... lovac je na ucjene.


Kad već pričamo o sandbox naslovima, bio bi grijeh ne spomenuti višestruko nagrađivani Rockstarov sandbox Grand Theft Auto 5 koji, vjerovali ili ne, ima zanimljiv 'easter egg' koji baca referencu za svršetak poznatog filma 'Thelma i Louise'. Ne vjerujete nam? Pogledajte ovo!

GTA V Thelma and Louise easter egg

Da, istina, igru poput ove, kao što smo već rekli dvaput, nije teško natrpati tajnama. A što je sa nekim drugim igrama, recimo, online pucačinama? Star Wars: Battlefront ubacio je easter egg koji je posveta čuvenom Stormtrooperu koji glavom nabije u okvir od vrata pri ulasku na scenu.

Genijalac je adaptiran i u digitalnu verziju, čemu možete posvjedočiti i iz ovog videa.

Star Wars: Battlefront glavom-u-štok easter egg

Crystal Dynamics nikad nije istinski prebolio neslavni završetak rada na vampirskom serijalu, poznatom Soul Reaveru. Kako bi napravili barem majušnu posvetu, autori su ubacili mali memorijal u jednu od njihovih novijih igara. Konkretno, radi se o Waršed swordu koji se skriva u Rise of The Tomb Raideru. Lara ga, naime, može pronaći ako maaaalo bolje prokopa po jednoj od pećina.


Još jedan naslov koji, očekivano, krije masu skrivenih šala i pošalica je popularni Fallout 4. Jedna od najočitijih i iskreno, autoru ovih redaka najdraža je kolekcija holotraka koje sadrže videoigre. Holotrake u igri, naime, koriste za pohranjivanje zvučnih zapisa, šifri za blagom krcate sefove i tako dalje. Ova kolekcija, očigledno, referira na omiljene igre i stripove igrinih autora: Red Menace (Donkey Kong), Atomic Command (Missile Command), Zeta Invaders (Space Invaders), Pipfall (Pitfall) i Grognak: The Barbarian (Conan: The Barbarian).

Fallout 4: igre na holotapeovima easter egg

Drama i komplikacije vezane uz razvoj Metal Gear Solid: Phantom Paina već graniče s legendom. Pravna i PR prepucavanja između igrinog autora Hidea Kojime i igrinog izdavača Konamija toliko su se zažestila da je, iskreno, pravo čudo da je konačni proizvod bio, pa... kvalitetan. Na oduševljenje svih ljubitelja serijala, novi Snake dobro se snašao u kutiji s pijeskom, a igra je (kao i sve ostale) doslovce krcata easter eggovima. Naš favorit?

Referenca na ugašeni horor naslov Silent Hills! Ikonička buljooka nakaza koja vas zašamara tijekom demoa skriva se i u Phantom Painu, dajući tihu posvetu igri koja je, budimo iskreni, mogla biti apsolutno predobra.

Metal Gear Solid 5 Phantom Pain PT/Silent Hills Easter Egg


Još jedan spomena vrijedan 'easter egg' je i Bossova rođendanska proslava. Naravno, ona se odvija na isti dan kao i vaš rođendan, što dodatno podebljava prikladni poklon snajperistice Quiet. Hvala ti, gospon Kojiima... hvala ti što misliš na moj specijalni dan.

MGS 5 Bossov rođendan - easter egg

Za kraj bi bio red da se sjetimo i ultra teškog platformskog hita Shovel Knight. Njegovi autori toliko vole konzole na koje je portan da su za sve ultra-fanove priredili prikladne 'easter eggove' koje možete pronaći samo na odgovarajućim platformama. Dok Xboxovci imaju Battle Toadse i njihov do zla boga iritantni level s motorima, vlasnici PS4 konzole mogu pronaći, pazite ovo, Kratosa iz God of Wara.

Shovel Knight Kratos easter egg


Kako biste se domogli tajne lokacije i slatke vatrene lopate na lancu, potrebno je prvo sakupiti 5000 zlatnika i kupiti prolaz u Hall of Champions. Nakon toga morate skakati skroz desno gore i odbijati se od tamošnjeg naslova ne biste li se domogli posebne sobe u kojoj se sukobljavate s nasumično izabranim neprijateljem kojem ispadne čuveni 'omega' simbol. Sve što trebate napraviti nakon toga je izaći iz sobe i nagrada u liku i djelu Kratosa bit će vaša.

Uglavnom, ako se išta da zaključiti iz ovog popisa ludosti, onda je to da autori igara tijekom mjeseci i godina potrebnih za izradu igre prije ili kasnije potpuno prolupaju. Osim ventilacije u alkoholu, opijatima, lakim automobilima i brzim ženama, činjenica je da svoj jedinstveni potpis ili referencu na omiljen film ili igru u svoje naslove, koliko god visoko ili niskobudžetni oni bili, trpaju više manje svi

Na nama je jedino da ih uz malo sreće i znanja pronađem