BQ AQUARIS M10

Jeste li spremni za prvi tablet koji donosi potpuno Ubuntu iskustvo?

10.02.2016 u 10:35

Bionic
Reading

Već neko vrijeme u Canonicalu najavljuju konvergenciju, a stvar je i službeno počela predstavljanjem tableta kojem srce čini Ubuntu. Sami OS je prilagođen prikazu i radu na tablet uređajima, no jezgra mu je i dalje punokrvni Ubuntu poznat s osobnih računala

Jedna od najbitnijih prednosti ovakvog integriranja u tablet s poznatim kodom je visoka stopa sigurnosti i mogućnost nadogradnji baš poput inačice za računala. Prvi tablet nosi ime BQ Aquaris M10 Ubuntu Edition, a pripada 'konvergentnom pravcu' koji je ranije zacrtao Canonical.

U praksi to znači da će korisnici spajanjem na vanjski zaslon te vezanjem periferije (tipkovnica, miš) na tablet imati potpuno Ubuntu desktop iskustvo rada. Što se tehničkih karakteristika tiče, tablet donosi 10,1-inčni zaslon, a iznutrice mu još čine MediaTekov MT8163A čip, 2GB radne memorije, 16GB spremišnog prostora proširivog microSD karticama, baterija od 7.280mAh, 1080p kamerica sprijeda te 12-megapikselna kamerica straga, baš kao i zvučnici smješteni s prednje strane.


Canonical navodi kako je ovo velika prilika i za developere, koji bi trebali stvoriti nove Ubuntu aplikacije koje će se trebati razviti tek jednom - i moći će ih se pokrenuti na svim Ubuntu sučeljima, bilo da je riječ o računalu, tabletu ili pametnom telefonu.