apple savjetuje

Jeste li nadogradili iPhone na iOS 15.6.1? Učinite to što prije

24.08.2022 u 13:05

Bionic
Reading

Apple je prošlog tjedna izbacio još jednu nadogradnju koja spriječava kibernetičke napade na Safari te koju predlaže da instaliraju svi korisnici iOS uređaja

Korisnici Appleovih uređaja krajem su prošlog tjedna od samog Applea dobili savjet da čim prije nadograde iPhone, iPad i Mac uređaje kako bi spriječili zlouoprabu sigurnosnih slabosti koje napadačima omogućavaju preuzimanje kontrole nad uređajima. Apple naglašava da je također riječ o propustu kojeg kriminalci već koriste, što znači da je nadogradnja više nego dobrodošla. Jedna od dvije ranjivosti vezana je uz kernel, najdublji dio operativnog sustava uređaja, a druga utječe na WebKit, tehnologiju koja se nalazi i iza preglednika Safari, piše Guardian.

Svatko tko koristi iPhone proizveden nakon 2015. iPad proizveden nakon 2014. ili Mac sa macOS-om Monterey (ili kasnijim) mogu preuzeti nadogradnju ulaskom u postavke ili biranjem 'nadogradnje softvera' u stavki 'O ovom Macu' na računalu.

Rachel Tobac, voditeljica SocialProof Securityja kaže da Appleovo objašnjenje znači da haker može pristupiti neažuriranom uređaju i preuzeti ga kako bi na njemu pokretao softver kao da je vlasnik. Premda ideja hakera koji preuzimaju uređaje zvuči zastrašujuće u bilo kojem slučaju, najugroženiji ljudi su aktivisti ili novinari koji bi mogli postati metama državno sponzorirane špijunaže, upozorava Tobac.

  • +4
iPhone SE (2022) slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Firme koje proizvode spyware, poput izraelskog NSO Groupa, poznate su po prepoznavanju i zlouporabi ovakvih propusta te iskorištavanju istih u malwareu koji inficira metin smartfon, povlači njihove sadržaje i nadgleda ih u pravom vremenu. NSO Grupa nalazi se na crnoj listi američkog Ministarstva trgovine, a njihov se softver koristio u Europi, Bliskom istoku, Africi i Latinskoj Americi za špijuniranje novinara, disidenata i aktivista za ljudska prava.