SAVJETI

Jeste li Facebooku povjerili brojeve telefona svojih prijatelja? Provjerite

06.04.2018 u 08:47

Bionic
Reading

Facebook ponekad sam predloži prijatelje, no ne pogodi uvijek koga doista poznajete i s kim želite biti prijatelji i na mreži. Pomoću ovih jednostavnih koraka možete pronaćin prijatelje iz kontakata sa svog mobitela ili tu opciju isključiti

Svi oni prijedlozi prijatelja za koje ste se čudili kako Facebook zna da ih poznajete u stvarnom životu, a s njima nikad niste kontaktirali preko mreže, dolaze od nekuda, točnije iz vašeg džepa. Vaš mobilni telefon možda skriva poneki kontakt kojeg je neka osoba povezala sa svojim profilom i na taj način je Facebook povezao vas. No, veliki brat ne predloži uvijek prave osobe.

Kako biste pronašli prijatelje, sami povežite svoje kontakte s Facebookom i potom ih uklonite. Postupak je jednak na Androidu i iOS-u, evo kako to možete učiniti:

1. Dodirnite ikonu izbornika u Facebooku (tri vodoravne linije, gore desno).

2. Odaberite Find Friends ili Prijatelji.

3. Na vrhu zaslona kliknite karticu Kontakti.

4. Konačno odaberite Get Started ili Započni.

Internetska sigurnost

Imajte na umu kako svaki podatak koji jednom podijelite ostaje zabilježen, bilo da se radi o Facebooku ili bilo kojoj drugoj internetskoj stranici. Vaši prijatelji, čije kontakte na ovaj način podijelite, možda ne žele da njihovi podatci budu podijeljeni.

Nakon ovoga svi će se vaši kontakti telefona automatski učitati na Facebook i možete dodati nove prijatelje.

Ako se predomislite, uvoz kontakata je moguće i poništiti. Najprije provjerite da je trajno dodavanje kontakata isključeno na svim uređajima na kojima ste ga uključili.

Na Androidu idite na Izbornik - Postavke aplikacije – Neprekidno učitavanje kontakata i pomaknite prekidač u položaj Isključeno.

Na iOS-u idite na Izbornik – Postavke - Postavke računa – Općenito - Prenesite kontakte i isključite značajku.

Da biste izbrisali postojeće prenesene kontakte, morate koristiti web preglednik da biste se kretali prema stranici Upravljanje pozivima i uvezenim kontaktima. Na dnu zaslona kliknite Ukloni sve kontakte.

privatnost na udaru

Facebook nije jedini koji vas prati. Donosimo pet alata za zaštitu

Pogledaj galeriju

Zapamtite, upravljanje telefonskim kontaktima na Facebooku drugačiji je proces od onog koji je potreban ako ste prenijeli kontakte putem usluge Facebook Messenger.

Važno je napomenuti kako ćete prijenosom kontakata na Facebook podijeliti svoje podatke s tvrtkom, što znači i podatke prijatelja koji nisu na Facebooku i možda se mogu osjećati neugodno.