KLIMATSKI HOROR

Jastozi su postali - kanibali!

29.07.2013 u 10:34

Bionic
Reading

Biolozima, ali i ribarima odavno je poznato da hlapovi, rakovi nalik jastozima, ali s kliještima, nisu previše izbirljivi kada su u pitanju izvori hranjivih tvari. U prirodi se najčešće hrane ribama, rakovima i školjkama, međutim, ponekad će, osobito u zatočeništvu, pojesti i pripadnike vlastite vrste

Uz strah za vlastite prste, to je jedan od razloga zašto se američkim hlapovima (Homarus Americanus), čim se uhvate, ljepljivom trakom omotavaju kliješta.

Ove kanibalističke sklonosti posljednjih su godina sve izraženije i u prirodi, a stručnjaci ističu da su uzrok tome klimatske promjene i prekomjeran izlov riba, kako hrane, tako i predatora. Naime, osiromašenje fonda lovaca koji se hrane hlapovima, kao što su bakalari i haringe, smanjio je broj prirodnih neprijatelja hlapova. Kada se tome pridodaju više temperature vode koje ubrzavaju njihovo razmnožavanje i razvoj, jasno je zašto su populacije hlapova u nekim dijelovima svijeta posljednjih godina eksplodirale.

S druge strane manjak hrane hlapove tjera da smanje izbirljivost pa sve češće postaju kanibali. Manji jastozi hrane se mamcima – komadima riba u vršama i potom uspijevaju pobjeći iz njih. Velikim hlapovima nedostaje hrane pa jedu male jastoge.

Istraživač morskih životinja Noel Oppenheim spustio je nedavno kamere u vode savezne države Maine koja je najveće središte za uzgoj hlapova u SAD-u kako bi otkrio koje su životinje danas glavni plijen hlapova. U prošlosti su to bile ribe, međutim, snimke su pokazale da se to danas promijenilo (snimke pogledajte dolje).

'Populacija hlapova u Maineu naglo se povećala, a s time su došle neke zanimljive promjene u njihovoj brojnosti, demografiji i ponašanju', rekao je Oppenheim u razgovoru za Reuters i dodao: 'U osam od devet slučajeva tijekom noći napadi su kanibalistički.'