GOLEMO ULAGANJE

Japanci žele najbrže i najmoćnije superračunalo na svijetu do 2018.

  • Autor: J.D./Reuters
  • Zadnja izmjena 19.01.2017 18:39
  • Objavljeno 29.11.2016 u 09:19
računala

računala

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Japan planira velikim koracima ući u budućnost tehnologija. Jedan takav korak svakako je najava o izradi najmoćnijeg superračunala na svijetu do 2018. godine, a u što izravno iz ministarstva ekonomije, trgovanja i industrije ulažu 173 milijuna dolara (preko milijardu kuna)

Stroj kojeg planiraju u Japanu će postići 130 petaFLOPS-a, čime će trenutnog svjetskog rekordera, kineski Sunway TaihuLight, sustav koji se zaustavlja na 93 petaFLOPS-a. Reuters prenosi kako je Japan u posljednje vrijeme izgubio titulu zemlje koja donosi brdo novih tehnologija te ovim potezom žele vratiti 'staru slavu'. Ono što je sasvim jasno jest da konkurencija u Kini i Južnoj Koreji ne miruje.

'Koliko znamo, na svijetu nema ništa tako brzo', rekao je Satoshi Sekiguchi, upravitelj Japanskog nacionalnog instituta za naprednu industrijsku znanost i tehnologiju, mjesta gdje će oživjeti novo superračunalo.

Japanski premijer Shinzo Abe pozvao je tvrtke, birokrate i političare da zajedno rade kako bi Japan odveli u novu eru osvajanja tržišta robotikom, baterijama, obnovljivim sustavima energije i drugim modernim tehnološkim segmentima.

Superračunalo Japanci žele iskoristiti za razvoj umjetne inteligencije i 'simuliranje rada mozga', medicinske potrebe i brojne druge primjene koje za razvoj traže visokotehnološko i superbrzo računalo. Novo računalo je nazvano ABCI (AI Bridging Cloud Infrastructure), a prijave na natječaj za njegovu izradu traju do 8. prosinca. Fujitsu, proizvođač najbržeg japanskog superračunala do sada (13,6 petaFLOPS-a), nije jasno otkrio želi li se natjecati u sklopu projekta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!