F-PACE

Jaguar je za 2016. pripremio svoj prvi SUV - i to kakav!

02.12.2015 u 05:57

Bionic
Reading

Nedavno održani frankfurtski sajam automobila i LA Auto Show su samo neki od događanja na kojima se otkrio Jaguarov prvi SUV, nazvan F-Pace. Dojmovi se još uvijek nisu potpuno slegli, no dio medija ga je već prozvao najljepšim vozilom SUV kategorije uopće

Dizajn F-Pacea je napravljen po uzoru na konceptni automobil Jaguar C-X17, na kojem je također radila dizajnerska legenda Ian Callum. Naravno, dok je u pitanju prvi SUV Jaguar branda uopće, sestrinska kompanija Land Rover itekako ima iskustva u tom segmentu. F-Pace će se smjestiti između Range Rovera Evoque i Range Rovera Sport kad je riječ o veličini vozila, no uz dodatni dašak luksuznosti i dinamičnosti - kako se i očekuje od Jaguara.

Očekivana početna cijena za ovaj SUV je oko 400 tisuća kuna, a na tržištu bi se trebao pojaviti u travnju 2016. godine u dizelskim i benzinskim varijantama. Vrh ponude čini F-Pace S V6 model koji razvija 375KS, no lepeza je solidna. Tu su još dvolitreni Ingenium dizelski motor koji razvija 178KS, ali i trolitreni V6 s 296KS. Posebno je zanimljivo da tek najslabiji motor u ponudi donosi ručni mjenjač, dok svi ostali koriste ZF automatik s osam stupnjeva prijenosa.


Kupcima su pored motorizacije na raspolaganju četiri razine opreme, pored ograničenog izdanja jednostavno nazvanog First Edition - Prestige, R-Sport, Portfolio i S modeli. Već osnovna 'Prestige' oprema uključuje grijana kožna sjedala, 18-inčne alu-naplatke, LED svjetla, Wi-Fi povezivost, satelitsku navigaciju. Dašak luksuza svakako daje i unutrašnja LED rasvjeta koju je moguće prilagoditi raspoloženju.

Dok F-Pace sigurno neće konkurirati istinskim offroad vozilima, Jaguar se ipak potrudio ubaciti što je moguće više dinamičnosti u svoj prvi uradak. Posebna pažnja je dana pasivnoj i aktivnoj sigurnosti koju pruža vozilo, od konstrukcije pa sve do visokotehnoloških elemenata poput automatskog kočenja u slučaju da vozilo 'osjeti' pješaka ili vozilo ispred sebe, a tu je i sustav za prepoznavanje prometnih znakova.

Posebno je zanimljivo i kako je Jaguar oborio i Guinnessov rekord za 80-obljetnicu: