KONAČNO

Ova kompanija proizvodi dronove opremljene snajperskim puškama

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 17.08.2017 15:41
  • Objavljeno 17.08.2017 u 15:11
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Duke Robotics

Proizvođač oružja za američku vojsku predstavio je novu bespilotnu letjelicu koja će, navodno, spasiti živote brojnih vojnika i civila na bojnom polju. Mnogi ovom idejom, očekivano, nisu baš pretjerano oduševljeni

Ovaj dron iz snova dolazi iz kompanije Duke Robotics koja je izraelskoj vojsci već uspjela prodati nekoliko komada. Službeno ime robota je TIKAD snajperski dron, a sljedeći potencijalni kupac je Pentagon.

Dron sam po sebi ne dolazi sa snajperskom puškom, no moguće ju je instalirati. Ako niste tip osobe koja voli snajpere, postoji opcija s bacačem granata, automatskom puškom i brojnim drugim oružjima, pišu Defense One i Popular Mechanics.

Izvor: Društvene mreže

Naoružani roboti

Izraelci tvrde da je dron vrlo učinkovit, no problem je što ima svega pet minuta leta zbog velike težine. Najnovija verzija TIKAD-a više nema problema sa težinom i trzajem nakon pucanja. Suosnivač Duke Roboticsa, izraelski vojni veteran Lt. poručnik Raziel "Razi" Atuar, tvrdi da letjelica kojom s udaljenosti upravlja operater može spasiti civile i vojnike zbog svoje preciznosti koju Reaper, Predator i Switchblade jednostavno nemaju. Spomenute bespilotne letjelice, naime, na neprijatelje ispaljuju rakete.

'Često se susrećemo sa malim grupama neprijatelja koji operiraju unutar civilnih područja te koji koriste žive štitove. U jednom trenu jednostavno morate ući u borbu. Čak i da savladate nekoliko vojnika naoružanih bacačem granata treba vam bataljun ljudi od kojih će bar nekoliko poginuti ili biti ranjeno. Upravo taj operativni rizik je ono što nas je brinulo' rekao je Atuar Defense Oneu.

Za razliku od okaljenog veterana, mnogi nisu baš presretni idejom dronova opremljenih snajperskim pušakama.

'Veliki vojni dronivi vrlo često moraju letjeti nekoliko stotina metara iznad neprijatelja kako bi imali doseg do njih, no ovi mali dronivi lako se mogu spustiti niz ulicu kako bi napali' prokomentirao je profesor Noel Sharkley sa sveučilišta u Sheffieldu.

Razlozi za zabrinutost

'Ovo je bez sumnje moja najveća zabrinutost, s obzirom na brojnost slučajeva kršenja ljudskih prava tijekom korištenja velikih dronova sa fiksnim krilima, a ovi bi broj slučajeva samo povećali' zaključuje Sharkley.

Mary Wareham iz Human Rights Watcha, također je izrazila sličnu zabrinutost.

Sharkey je BBC-u također rekao da brine zbog drona TIKAD kojeg, naglašavamo, mogu kupiti civili. Također je izrazio zabrinutost zbog toga što ih sve više koriste terorističke skupine poput ISIS-a.

'Stvar je u tome što nećemo čekati dugo prije nego što će svi imati kopije TIKAD drona' naglašava Sharkley. 'Neki od ovih bit će neprecizno i nestabilno. Već smo vidjeli da ISIS koristi male komercijalne dronove kako bi vršio udare eksplozivima'.

ISIS već neko vrijeme koristi dronove za izviđanje, navođenje borbenih skupina, pa čak i bacanje bombi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!