DRAMATIČAN NOVI VIDEO

Izolirani Indijanci strijelama zaprijetili istraživačima

21.10.2011 u 09:14

Bionic
Reading

Peruanske vlasti u ponedjeljak su objavile nove snimke koje prikazuju dramatičan bliski susret putnika jedne brodice sa skupinom Indijanaca iz tropskih šuma Amazonije

Ministarstvo okoliša te južnoameričke zemlje izjavilo je da je film prije nekoliko mjeseci snimila ekipa istraživača tijekom putovanja po rijeci Manu na jugoistoku Perua.

Prema video zapisu, Indijanci nisu bili naročito oduševljeni susretom s došljacima na bučnom motornom čamcu. Na filmu se vidi kako u jednom trenutku jedan od njih napinje luk i sprema se napasti uzurpatore. Istovremeno se čuje kako putnici na brodici raspravljaju je li pametno prići bliže ili je bolje povući se, te bi li Indijancima na obali mogli ostaviti darove u hrani i odjeći.

Djelatnici ministarstva tvrde da je posljednjih mjeseci u Nacionalnom parku Manu zabilježeno više susreta s pripadnicima plemena Mascho-Piro. Poznato je da izolirani Indijanci tijekom sušne sezone koja je sada na vrhuncu prevaljuju velike udaljenosti u potrazi za jajima kornjača po pjeskovitim obalama zapadne Amazonije. Međutim, plemena su posljednjih godina pod sve većim pritiskom drvnih i naftnih kompanija koje u tim područjima tragaju za nalazištima plina i crnog zlata. Roger Rumrill, posebni savjetnik u Ministarstvu okoliša, kaže da je pritisak na indijanske teritorije vrlo snažan. Vlasti su stoga nedavno izdale ozbiljno upozorenje svim putnicima da, radi sigurnosti svih strana, izbjegavaju bliske susrete s izoliranim skupinama.

Objavljujući novi film, najavile su i veliki zaokret u politici prema nekoliko tisuća nekontaktiranih Indijanaca koji žive gotovo potpuno odvojeno od vanjskog svijeta. Za razliku od prijašnje vlade predsjednika Alana Garcije, koja je naftnim i drvnim kompanijama dala licence za eksploataciju u golemim područjima Amazonije, nove vlasti zalažu se za veću zaštitu domorodaca.

'Politika ove vlade je trajna zaštita domorodačkih naroda te briga za njihove društvene i teritorijalne potrebe, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu', rekao je Rumrill, ističući da je to dijametralno suprotan stav od onoga koji je zastupala prijašnja vlast.

Neki dužnosnici Garcijine vlade znali su biti toliko radikalni u svojoj politici da su poricali čak i samo postojanje izoliranih plemena, tvrdili su da su ih izmislili aktivisti za očuvanje okoliša i uspoređivali ih s čudovištem iz Loch Nessa.