KRIPTOVALUTE

Istraživanje pokazalo: Četvrtina prodanih video kartica u prvom dijelu 2021. završila je u rukama kripto rudara

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 21.06.2021 09:51
  • Objavljeno 21.06.2021 u 09:35
tportal

Izvor: EPA / Autor: SASCHA STEINBACH

Ako je vjerovati rezultatima nedavnog istraživanja, prvi kvartal 2021. pokazao se jednako unosnim za brojne kripto rudare koji, kao i do sad, nastavljaju utjecati na tržište video kartica

Tržište kriptovaluta nastavlja rasti, a s njim i interes za njihovim rudarenjem. Rudarenje kriptovaluta zahtjeva veliku procesorsku snagu, zbog čega kripto rudari često posežu za najmoćnijim video karticama. Ovo je, kao i tijekom prošlih nekoliko godina, rezultiralo povećanjem cijena hardvera koji, u svim ostalim okolnostima, uglavnom služi za videoigre i 3D produkciju.

Uz visoke cijene popularnih kriptovaluta, analitičari se zapitkuju koliko je točno grafičkih kartica u prvom kvartalu 2021. 'otišlo u rudnike'. Jon Peddle Research (JPR) je nakon istraživanja došao do broja - 25 posto svih grafičkih kartica prodanih u prvom kvartalu 2021. završilo je u rukama kripto rudara, što je otprilike 700.000 kartica visokih do srednjih performansi u vrijednosti oko pola milijarde dolara, prenosi PC Gamer.

Istraživanje naglašava da je ovdje riječ o profesionalnim rudarima, a ne amaterima koji žele financirati novu gejming komponentu. Riječ je o farmama sačinjenima od nekoliko polica punih grafičkih kartica koje rade 24 sata dnevno - sedam dana tjedno.

Model koji je koristio JPR samo pretpostavlja gdje su kartice točno bile kupljene, a umjesto toga se usredotočuje na velike poraste u prodaji. Također je u obzir uzeta i okolnost da grafičke kartice trenutno imaju vrlo širok spektar nestabilnih cijena. Za kraj, tu je i činjenica da proizvođač video kartica Nvidia uvodi kartice napravljene za rudarenje, kao i one koje ograničavaju performanse kod rudarenja - namjenjene gejmingu, dok AMD to ni ne pokušava.

Čak uz navedene pretpostavke, 25 posto kartica u rukama kripto rudara ne zvuči nerealistično, pogotovo uzmemo li u obzir da se za većinu velikih kripto rudarskih operacija uopće ne zna. Uz vrlo visoku cijenu Ethereuma, nove grafičke kartice nastavit će biti zanimljiva meta rudarima, dok će se ostatak PC svijeta morati suočiti sa nerealno visokim cijenama presudnih komponenti brojnih gejming računala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!