tehno recenzija

Isprobali smo 'ženski' Galaxy Watch, pogledajte na što nas je sve natjerao

26.11.2018 u 11:47

Bionic
Reading

Iako su se iz Samsunga u opisu proizvoda prvenstveno pohvalili dugotrajnom baterijom i orijentacijom na zdravlje, ono što svakako upada u oči po otvaranju kutije je – dizajn

Galaxy Gear je mrtav, Galaxy Watch ljetos je stigao čišćeg naziva i nabrijan na zdravlje.

Predstavljen je u paketu s Noteom9, i to u dvije veličine – od 46 i 42 milimetra, a upravo smo potonju, kako neki kažu žensku izvedbu, u rose gold boji i Bluetooth varijanti imali priliku isprobati.

Samsung Galaxy Watch dostupan je i u ponoćno crnoj i sivoj varijanti (samo model od 46 milimetara), no moguće ga je i personalizirati po svom ukusu odabirom posve drugačijeg remena.

Iako su se iz Samsunga u opisu proizvoda prvenstveno pohvalili dugotrajnom baterijom, NFC-om, verzijom s LTE povezivanjem i orijentacijom na zdravlje, ono što svakako upada u oči po otvaranju kutije je – dizajn.

Galaxy Watch Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Galaxy Watch cilja na sve koji od običnog sata žele nešto više, no od njega ne žele baš predaleko pobjeći.

Tako se navigacija po ovom pametnom satu odvija i okretanjem okvira (u ovom slučaju zlatne boje) i pomoću dva gumba na lijevoj strani sata.

Osim toga, po prvi puta Galaxy Watch ima i značajke analognih satova, kao što je otkucavanje punog sata, kao što to čine klasični satovi.

No, krenimo redom.

Galaxy Watch očekivano se jednostavno pomoću Bluetootha upari sa Samsung smartfonom, a osim Android uređaja, funkcionira i s onima iz porodice iOS-a.

Prvo što upada u oči po aktivaciji sata je super AMOLED zaslon veličine 1,2 inča koji čuva Corning Gorilla Glass DX+, a jedan je od ljepših koje smo imali prilike vidjeti na pametnim satovima.

SPECIFIKACIJE

Zaslon: 1.2” (30 mm), Circular Super AMOLED (360 x 360) Full Color Always On Display Corning® Gorilla® Glass DX+

Remen: 20 mm

Baterija: 270 mAh

Operativni sustav: Tizen Based Wearable OS 4.0

Memorija: LTE: 1.5GB RAM + 4GB Internal Memory, Bluetooth: 768MB RAM + 4GB Internal Memory

Kompatibilnost: Samsung i drugi Androidi: Android 5.0 ili više & RAM 1.5GB naviše iPhone: iPhone 5 i više, iOS 9.0 naviše

Samu pozadinu koja defaultno dolazi u pomalo kičastoj zlatno rozoj varijanti, duljim pritiskom na zaslon moguće je promijeniti u nešto decentniji prikaz vremena i datuma.

Ukoliko nije uključena opcija Always On, zaslon većinu vremena izgleda kao crna rupa, a aktivira se pokretom ruke.

Kao što smo već spomenuli navigiranje se, osim prelaskom prstom po ekranu, odvija i pomoću okretanja okvira sata pa se tako na zaslonu redom prikazuju vremenski uvjeti, zdravstveni pokazatelji, podsjetnici, kalendar…

Pritiskom na donju lijevu tipku (Home) može se pristupiti nedavnim aplikacijama, porukama, pozivima, pošti, postavkama, dok gornja tipka (Back) služi za povratak na prethodni odabir.

Potezom prsta s vrha ekrana prema dolje otvaraju se prečaci za bateriju, avionski način rada, pozive, postavke, opciju ne ometaj…

Baterija od 270 mAh pokazala se doraslom umjerenom trodnevnom korištenju. Napomenimo tu da satovi od 46 milimetara dolaze i uz jaču bateriju od 472 mAh.

Punjenje sata bežično je i radi se poprilično jednostavno - prislanjanjem na magnetni punjač, no traje dosta dugo.

Što se naglašenog zdravstvenog aspekta tiče, Galaxy Watch dolazi s novom funkcionalnosti za praćenje stresa, koja automatski detektira visoku razinu stresa i predlaže vježbe disanja. Dodatno, nova funkcionalnost omogućuje praćenje ritma spavanja, uključujući i REM fazu.

Osim toga, Galaxy Watch sadrži ukupno 39 vježbi, od čega 21 namijenjenu izvođenju u zatvorenom prostoru.

Ono što nam se posebno svidjelo je da će se sat nakon dugog sjedenja (sat vremena u komadu) aktivirati i predložiti pokret pa smo tako vrijedno odradili setove vježbi istezanja, što nam inače ne bi bilo ni na kraj pameti.

Onima koji preferiraju aktivnosti u vodi, Galaxy Watch prema specifikacijama trpi dubinu do 50 metara.

Zaključno, najnoviji pametni sat iz Samsunga atraktivan je gadget koji ne prolazi nezamijećeno. Njegovo korištenje jednostavno je i neodoljivo podsjeća na klasične satove uz pregršt korisnih opcija za zdravlje. Sve to po cijeni od 2.200 kuna naviše.