TEHNO RECENZIJA

Isprobali smo Spelunky 2 – jesu li njegove tajne vrijedne vaše pažnje?

 • Autor: Damir Rukavina
 • Zadnja izmjena 27.09.2020 15:08
 • Objavljeno 27.09.2020 u 15:08
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Mossmouth, Blitworks

Isprobali smo nastavak kultnog roguelitea Spelunky. Jesu li njegove tajne, skriveni prolazi i nemilosrdni izazovi vrijedni vaše pažnje? Odlučili smo saznati

Spelunky je, bez dvojbe, igra za gejmere profinjenog ukusa. Riječ je o akcijskom naslovu koji ne štedi igrača, no u isto vrijeme potiče dodatne pokušaje postupnim otkrivanjem skrivenih tajni i mehanika. Za one neupućene, riječ je o akcijom natrpanoj platformskoj igri koja bi se najlakše mogla nazvati digitalnom verzijom Indiane Jonesa.

Gameplay

Kakav je osjećaj igranja? Spelunky 2 i njegov prethodnik igre su koje treba naučiti. Svaki skriveni detalj, interakcija i kombinacija predmeta koji vam pomognu zapravo su stvari koje otkrijete tijekom igranja. Primjerice, kada vidite zamku sa strelicom, tek nakon nekog vremena shvatit ćete da ona ima samo jedan komad municije koji se može izbjeći ili, još bolje – spriječiti da vas pogodi samim time da nosite nešto ispred sebe. Svaki neprijatelj ima svoj način ponašanja, što je fascinantno za platformsku igru. Konačno, naslov je natrpan različitim biomima koje posjećujete, tako da, za razliku od prethodnika, birate kamo želite ići.

Sve ovo sažeto je u simpatičnom dnevniku koji će, ako nešto zaboravite, služiti kao podsjetnik za buduće avanture. Što se avanturista tiče, ova igra ih ima hrpu, no na početku je priča koncentrirana na Anu, kćer glavnog lika iz prethodnika koja, avanturistica kakva je, odlazi otkriti što se nalazi ispod površine Mjeseca.

Velik izazov - velike nagrade

Spelunky 2 je u svojoj srži dizajniran kao i njegov prethodnik – počinjete na vrhu nivoa, a morate se spustiti i proći kroz prolaz za drugi. Pri putovanju vam pomaže hrpa alata i pojačanja, a odmažu tone neprijatelja i opako smišljenih zamki. Ako ste veteran Spelunkyja, prva četiri svijeta izgledat će vam dosta slično kao u prvom dijelu, uz izuzetak nekoliko neprijatelja i zamki koje, kao što to obično ide, kompliciraju stvari.

Kasniji nivoi su potpuno drugačiji te donose sloj inovacije koji, uz sve druge dodatne mehanike, ovu naoko jednostavnu platformsku igru čine fascinantno složenom. Spelunky 2 je, kao i prvi nastavak, nešto što u idealnim okolnostima traje nešto više od sat vremena, no u praksi puno kraće (zato što poginete). Samo vrijeme provedeno u igri je, očekivano, eksponencijalno veće te, prema našem saznanju, kod veterana premašuje sto sati.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Mossmouth

Puno više nego što se čini

Ta potreba za povratkom u igru zbog 'samo još jednog pokušaja' najbitniji je dio cijele priče – Spelunky 2 izgleda kao jednostavni platformer, a zapravo je živući svijet koji potiče da ga dublje istražite. Ostali smo fascinirani njegovom složenošću i težinom te, iskreno, jedino možemo prigovoriti njegovoj negostoljubivosti. Spelunky 2, kao i jedinicu, treba naučiti strpljivo igrati, no jednom kad vam krene – zateći ćete se u puno dubljim pećinama u kojima izbjegavate zamke prema kojima one s prvih razina izgledaju kao dječja igra.

Kupiti ili ne?

Spelunky 2, zahvaljujući hrpi sadržaja, bez dvojbe predstavlja jedan od najboljih primjera roguelite platformskih igara. Ako ste spremni na izazov, volite šarenu grafiku i filmove o Indiana Jonesu, u ovaj dragulj od naslova mogli biste ulupati puno više vremena nego što ste na početku uopće sanjali.

 • +5
 • +2

Spelunky 2 - slike iz igre

Izvor: Screenshot / Autor: Mossmouth, Blitworks

 • Ime: Spelunky 2
 • Žanr: platformski roguelite
 • Proizvođač: Blitworks, Mossmouth, LLC
 • Izdavač: Mossmouth
 • Platforme: PlayStation 4, Microsoft Windows
 • Ustupio: Sony
 • Cijena: oko 140 kn

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!