TEHNO SAVJET

Iskoristite USB 'štapić' za siguran pristup Gmailu

01.02.2016 u 12:10

Bionic
Reading

Za zaštitu Gmail računa definitivno se preporučuje aktiviranje dvostupanjske provjere, no umjesto prepisivanja koda kojeg se šalje na pametni telefon korisnika, moguće je iskoristiti i USB 'štapić'

Prednosti ovakvog otključavanja Gmail računa su jasne - nema ovisnosti o bateriji u mobilnom uređaju, njegovom signalu i sl. ograničavajućim faktorima. Štoviše, i Google preporučuje ovakvu ovjeru korisničkog računa jer je učinkovitija za zaštitu od Phishing pokušaja.

Za korištenje sigurnosnog USB ključa potrebno je imati Chrome preglednik u verziji 40 ili novijoj, a funkcionira na platformama Windows, Mac OS, Linux ili ChromeOS. Ipak, ne može bilo koji USB 'štapić' poslužiti za zaštitu. Potrebno je imati onaj koji podržava otvoreni standard FIDO U2F.


Kako bi se postavila ovakva zaštita potrebno je posjetiti portal za korisnički račun na Googleu, zatim valja kliknuti na Signing in to Google. Tu je moguće aktivirati dvostupanjsku provjeru računa, ali i odabrati aktiviranje USB ključa:


Nakon ovoga, stvar je prilično jednostavna. Kada pristup Gmailu zatraži provjeru, dovoljno je ubaciti odgovarajući sigurnosni ključ u USB utor i stvar funkcionira besprijekorno.