NE PRAŠTAJU

Iranci napravili igru o Salmanu Rushdieju

27.06.2012 u 14:36

Bionic
Reading

Cilj je igre, napravljene uz potporu države, podučiti buduće generacije što je to nesretni pisac zgriješio

Poznati pisac Salman Rushdie svojedobno je zbog svojih 'Sotonskih stihova' postao metom fatve koju je objavio ajatolah Homeini. Sada je zbog toga postao i glavnim likom iranske računalne igre, čiji je cilj podučiti buduće generacije što je to nesretni pisac zgriješio.

Homeini je u veljači 1989. knjigu 'Sotonski stihovi' proglasio svetogrđem islama, a Rushdie se morao sakriti. Dobio je policijsku zaštitu, a Velika Britanija je zbog njega na nekoliko godina prekinula diplomatske odnose s Iranom.

Igru, nazvanu 'The Stressful Life of Salman Rushdie and Implementation of his Verdict', razvila je Islamska studentska asocijacija, organizacija koju podupire iranska vlada, piše The Guardian. Vijest da se nalazi u završnoj fazi izrade objavljena je tijekom drugog međunarodnog sajma International Computer Games Expo, kojemu je Teheran domaćin.

Prije tri godine ta je studentska organizacija, zajedno s iranskom Nacionalnom zakladom za računalne igre, od studenata diljem zemlje zatražila da pošalju scenarije za nove igre. Odabrana su tri najbolja koja su proslijeđena programerima. Razvoj je naišao na brojne tehničke poteškoće, ali su ga ipak uspjeli privesti kraju.

Malo se toga zna o samoj igri, no naslov sugerira da će se od igrača očekivati da postupe u skladu s fatvom i smaknu Rushdieja.

Iranske vlasti već nekoliko godina negoduju zbog toga što je njihova zemlja postala metom 'mekog kulturalnog rata' u kojem se umjesto oružja koriste ilegalni satelitski kanali, zapadnjački romani, holivudski filmovi i računalne igre. Među horde kojima se vrši 'kulturalna invazija' su pridodane i frizure i odjeća. Jedan od načina pružanja otpora bit će, očito, i računalne igre.

Početkom ovog mjeseca iranska je vojska izbacila svoju prvu videoigru - 'Battle in the Gulf of Aden' - u kojoj glavne uloge igraju mornarica i komandosi te zemlje u borbi protiv pirata. A još sredinom 2007. godine na tržište je puštena igra 'Special Mission 85' o paru izmišljenih nuklearnih fizičara koje američke snage otmu tijekom hodočašća u Iraku.

Druge igre uključuju 'The Age of Heroes', 3D igru temeljenu na epu iz desetog stoljeća poslije Krista koji je sastavio perzijski pjesnik Ferdovsi.

Iranski nuklearni program bio je metom računalnog crva Stuxnet, dizajniranog za sabotiranje uređaja za centrifugiranje i zaustavljanje postupka obogaćivanja urana.