TEHNO SAVJETI

iPhone vam se pregrijava tijekom ljeta? Evo što možete napraviti

18.06.2023 u 07:26

Bionic
Reading

iPhone, kao i svi ostali mobilni telefoni, dosta se često tijekom toplijih dana u godini zna osjetno zagrijati. Ovo, dakako, nije dobra stvar, no postoje načini kako ga ohladiti

Uz dolazak sve toplijih dana u naše krajeve, sve veći broj ljudi počet će prigovarati kako im se telefoni, u ovom slučaju njihovi iPhonei, pregrijavaju. Apple je u iOS integrirao sustav koji korisnika upozorava ako se telefon pregrijava. iPhone, prema Appleovim službenim informacijama, najbolje funkcionira na temperaturama između 0 i 35 celzijevih stupnjeva, no nakon što iskoči poruka, uređaji se prebacuju u način rada u kojem mogu samo primati i slati pozive sve dok se ne ohlade.

Kako onda zaustaviti pregrijavanje iPhonea i što treba napraviti kad iskoči poruka? Prvo što možete napraviti je ne izlagati ga suncu. Pored očitog razloga u obliku zračenja koje zagrijava uređaj, tu je i visoka svjetlina koja telefon tjera do posvjetli telefon i samim time troši više struje i, posredno, dodatno zagrije.

Naravno, ako slušate streaming servise ili ponekad pregledate poruke, ne znači da će vam telefon izgoriti u rukama. Samo izbjegavajte produljeno korištenje iPhonea na otvorenom suncu. Puno će vam brže uređaj zagrijati igranje igara ili gledanje videa visoke rezolucije. Vodite, doduše, računa da ovi faktori nisu dovoljni za aktiviranje onog upozorenja osim ako tijekom igranja sjedite na otvorenom suncu, piše TechRadar.

Rizik pregrijavanja u ovim slučajevima možete reducirati ulaskom u Kontrolni centar i aktivacijom načina rada niske potrošnje pritiskom na ikonu baterije. Ako ikonu ne vidite, odite u postavke i tamo uredite Kontrolni centar te u listu opcija dodajte 'Low Power Mode'.

  • +5
iPhone 14 Pro Max slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Pitanje je, doduše, što se desi ako vam se telefon zbilja pregrije i što biste trebali napraviti u tom slučaju? Prema Jamesu Brownu, direktoru Protect Your Bubblea, postoje dvije stvari koje ne biste smjeli raditi. Prva je uranjanje uređaja u hladnu vodu, a druga je spremanje istog u hladnjak. Doći će do kondenzacije vlage unutar uređaja koja će mu nanijeti dugoročnu štetu, objašnjava Brown.

Appleova metoda je puno jednostavnija: 'Ugasite uređaj i odnesite ga u hladnije okružje gdje će se polako ohladiti'.

U praksi to znači upravo isto što u teoriji: pregrijani iPhone možete ostaviti u sjeni, na hladnoj kuhinjskoj radnoj površini ili pokraj ventilatora - sve dok upozorenje ne nestane.