ISPROBALI SMO

iPhone 6s Plus je smartfon bez mane

19.11.2015 u 10:45

Bionic
Reading

Najnoviji izdanak Appleovog koketiranja s phabletima nije razočarao gotovo ni u jednom pogledu, a ponudio je i barem dva ugodna iznenađenja

Smatrajte me staromodnim, ali nisam obožavatelj Appleovog iskoraka prema phabletima. Mobiteli su im puno bolje izgledali i bili lakši za upravljanje dok su iPhone i iPad bili jasno razgraničeni.

Da ne bi bilo nesporazuma, iPhone 6s Plus je odličan uređaj, među najboljima u svojoj kategoriji, ali izgledom se ne razlikuje tako značajno od konkurencije kao što je, recimo, HTC-ova serija One.

Iako me dobri prodajni rezultati demantiraju, i dalje nisam uvjeren da je to bio dobar potez. I nostalgičan sam za prepoznatljivim izgledom kakav je krasio peticu

Appleov iPhone 6s Plus doista je velik smartfon. Mada ga proizvode od robusnijeg aluminija nego što je bio slučaj s njegovim prethodnikom, nisam mogao izbaciti slike Bendgatea iz glave, pa sam bio oprezan i više nego što je vjerojatno bilo nužno. S obzirom na to da je prilično tanak, možda to ipak nije bilo na odmet.


Veličini unatoč, lijepo je stao u džepove hlača i jakne. Od korištenja jednom rukom odustao sam već nakon nekoliko pokušaja. Nije išlo, bio je jednostavno prevelik.

Model pristigao na testiranje bio je srebrne boje. Lijepo izgleda, nenametljivo elegantno, zaobljen baš tamo gdje treba kako bi bio ugodan za držanje. Ali stražnja strana se lako prljala, a da nisam uspio detektirati kako. Često bi se stvorile mrlje nalik grafitnima, a nije ih bilo teško ukloniti (što ih nije činilo manje iritantnima).

LCD IPS zaslon dijagonale 5,5 inča (13,8 centimetara) nudi rezoluciju 1.920 puta 1.080 piksela (401 ppi) te precizan prikaz boja. Jako je dobar za pregledavanje fotografija i multimedije općenito, a i fino se držao pod izravnim Sunčevim svjetlom.

Glavna prednost mu je 3D Touch, značajka koja ga čini osjetljivim na različite stupnjeve dodira, pa određena razina pritiska nudi pregled pošte bez otvaranja ili fotografija u galerijama. Radi i s aplikacijama vanjskih dobavljača, poput Evernotea. Traži nešto strpljenja dok se malo ne ufurate i dosta je zahtjevan kad je baterija u pitanju, ali je odlična fora koja otvara vrata velikom zaokretu u načinu na koji koristimo mobitele.

Touch ID je bila prva značajka koja mi je priredila ugodno iznenađenje. Priznajem, kad su se čitači otiska prsta tek pojavili, bio sam prilično skeptičan. Ni nakon što sam se družio neko vrijeme s njima nisam se preobratio jer još nisam uvjeren da su sigurnosni aspekti na dovoljno visokoj razini.

No s gledišta korisničkog sučelja i iskustva, Apple je napravio sjajan posao. Postupak očitavanja otiska je jednostavan i kratak, a čitač vrlo brzo reagira i praktično instantno omogućuje pristup početnom zaslonu. Jednom kad sam ga upogonio, u potpunosti sam zaboravio na lozinku.


Ako ga niste koristili prije (a vjerojatno većina vas nije), 'stiltat' ćete se prvih nekoliko puta kad ga otvorite bez unošenja lozinke. Kad se naviknete, postaje super praktično. Prirodno, štoviše. Nakon nekoliko sati potpuno sam zaboravio na lozinke i počeo se pitati kako sam mogao živjeti bez Touch ID-a.

Što se hardveraja tiče, u iPhoneu 6s Plus su ugrađeni novi dvojezgreni procesor A9, podržan s dva GB RAM-a te tri varijante ugrađene memorije: 16, 64 i 128 GB. Niti jednu od potonjih nije moguće proširiti.

Na testiranje je stigao model sa 64 GB, pa problema s memorijom nije bilo. No kako je ovo smartfon koji dolazi s uključenim opcijama za 4K snimanje, što memoriju ždere neugodnom brzinom, nisam baš siguran kome se točno isplati kupovati startni model.

Performanse su bile na razini koju očekujem od iPhonea: vrhunskoj. Appleovi uređaji u pravilu nemaju problema sa svakodnevnim i zahtjevnijim aplikacijama, a iPhone 6s Plus po tome nije bio iznimka.

Brzo otvaranje i prijelaz s jedne aplikacije na drugu, prikaz videa i igranje igara bez trzanja, rad u dokumentima bez problema... Sve je to isporučio s lakoćom i bez velikog zagrijavanja, čak i nakon duljeg korištenja. Uz to, odlično je hvatao mreže 4G/LTE i ponudio jedno od najbržih iskustava mobilnog surfanja s kojima sam se dosad imao prilike susresti.

Opremljen je sa stražnjom kamerom s 13 megapiksela (i optičkom stabilizacijom slike) te prednjom s pet megapiksela. Glavna kamera izbacivala je fotografije s dobrim detaljima, svjetlom i balansom boja, prirodnog izgleda. Prednja, iako pojačana u odnosu na ranije modele, nije isporučivala više od korektnih fotografija. Opet, približno na razini kakvu očekujem od Applea.

Prilično me zabavljala značajka Live Photos, koja stvara video duljine 1,5 sekundi prije i poslije okidanja, pa dobivate instant animirani trenutak koji ste zabilježili fotoaparatom.

Drugo ugodno iznenađenje bila je baterija. Iako pod povećanim opterećenjem (veliki zaslon, 3D Touch i ino), izdržala je višesatni put od Rijeke do Osijeka autobusom i vlakom (uz dvosatno zaustavljanje u Zagrebu) bez dopunjavanja, a da je pritom nisam štedio: telefonirao sam, slao SMS-ove, pregledavao poštu, visio na Facebooku... Mobitel sam tek pred kraj putovanja stavio u štedljivi način rada i to više zbog radoznalosti nego stvarne potrebe.

To je bila radikalno bolja izvedba i vjerojatno je možemo ponajviše pripisati procesoru A9, a što upućuje na zaključak da bi se iPhone 6s Plus trebao dobro nositi i sa zahtjevnijim korisnicima. Ipak, računajte na punjenje jednom dnevno, pa makar i prije spavanja. Puni se brzo: trebalo mu je nešto više od sat vremena da bi došao do gotovo punog kapaciteta.

Ukupno gledano, ovo je smartfon kojem je teško pronaći ozbiljan nedostatak. Veličina ionako nije važna, kažu, a i pitanje je ukusa.

Naši prijatelji s Novog milenija objavili su videorecenziju, pa pogledajte:

iPhone 6s plus

iPhone 6s Plus - ključne specifikacije:

Dimenzije: 158 puta 77,8 puta 7,1 milimetar

Težina: 172 grama

Zaslon: IPS LCD, dijagonale 5,5 inča (13,9 cm), FHD 1.920 puta 1.080 piksela (401 ppi)

Procesor: dvojezgreni Apple A9

RAM: dva GB

Memorija: 64 GB, bez mogućnosti proširenja

Kamere:
stražnja: 12 MP, optička stabilizacija slike, 4K video
prednja: 5 MP, HD

Baterija: 2.750 mAh

Ostalo: LTE, wi-fi, NFC, Bluetooth 4.2, GPS

Operativni sustav: iOS 9