NEMA LIJEKA

Internetski trolovi isti su u stvarnom svijetu, beskrajno naporni

20.02.2014 u 14:27

Bionic
Reading

Teško ćemo naći lijek za gnjavatore po forumima, komentarima, Facebooku i videoigrama. Oni baš uživaju u iživljavanju nad drugima

Dva istraživanja online, pod vodstvom Erin Buckels sa Sveučilišta u Manitobi, otkrila su povezanost između učestalosti komentiranja online, uživanja u trolanju i identiteta trola, što upućuje na mogući zajednički temelj u osobnosti.


Iako trolovi čine vrlo mali broj korisnika interneta, ispitanici obuhvaćeni istraživanjem koji su se sami identificirali kao osobe koje uživaju razbucati zajednice online također pokazuju i neke nezgodne osobine ličnosti.

Znanstvenici su tako pronašli kako je trolanje povezano sa sadizmom, psihopatijom i makijavelizmom, kao i manjkom sućuti i žaljenja. Ti ljudi bez problema manipuliraju i lažu kako bi ostvarili svoje ciljeve. A ne nedostaje im ni narcisoidnosti.

Dobro je to što pravih trolova, čini se, ima malo – oko 5,6 posto. No to što ih ima toliko koji su svjesni da su trolovi nije naročito ohrabrujuće.

Što se može poduzeti kako bi ih se suzbilo? Ne puno toga, reklo bi se. Kazne poput zabrana i banova nemaju učinka jer je potencijalna nagrada – užitak u iživljavanju na drugima – jača. Najboljom mjerom pokazalo se ukidanje komentiranja, foruma i sličnih oblika interaktivnog sudjelovanja, što su brojna web-odredišta već i napravila, piše PC Mag

Što vi mislite? Kako se riješiti trolova? Predložite na tportalovom forumu.