BESPLATAN DOWNLOAD

Internet Archive na torrentima

  • Autor: I.C.
  • Zadnja izmjena 13.08.2012 11:33
  • Objavljeno 13.08.2012 u 11:33
Internet Archive

Internet Archive

Izvor: Screenshot / Autor: Internet Archive

Poznata internetska knjižnica i arhiva mrežnog i multimedijalnog sadržaja objavila je suradnju sa servisom BitTorrent. Više od milijun književnih, glazbenih i filmskih uradaka možete skinuti legalno

Možda najpoznatija po Wayback Machine, usluzi koja pruža mogućnost povijesnog pregleda sadržaja web stranica, Internet Archive je osnovana s namjerom da svima pruži legalan pristup digitaliziranom kulturnom sadržaju.

Iako je i do sada sav sadržaj bilo moguće skinuti besplatno i direktno, suradnja s BitTorrentom će omogućiti paralelan download, kako s postojećih Archive.org servera, tako i od korisnika koji su već skinuli sadržaj te ga odlučili podijeliti s drugima.

Osim što će korisnici osjetiti značajno ubrzanje prilikom skidanja datoteka, to će se pozitivno odraziti i na same servere jer će ih rasteretiti te pritom pomoći da se oslobođeni resursi podatkovnih centara bolje iskoriste.

Već je dostupno oko 1,4 milijuna torrenta, a svaki novi dodani sadržaj automatski dobije i torrent opciju za skidanje.

Iako ne sadrži najnovije ljetne glazbene i filmske hitove, Internet Archive sadrži ogromnu kolekciju digitaliziranih tekstova, knjiga, filmova, glazbenih uradaka, računalnih programa, sadržaja koje su kreirali korisnici, kao i ostalih dokumenata koji su u bilo kojem smislu značajni za kulturu.

Iako se BitTorrent često u medijima spominje u negativnom kontekstu te je postao sinonim za ilegalnu distribuciju zaštićenog materijala te ga industrija zabave pokušava svim silama ukinuti, ovaj primjer ukazuje na ogromne mogućnosti njegovog korištenja u potpuno legalne svrhe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi