CORE M PROCESORI

Intel budućnost vidi u još tanjim '2 u 1' računalima

03.06.2014 u 15:40

Bionic
Reading

Intel je na ovogodišnjem Computexu predstavio energetski najučinkovitije procesore u povijesti kompanije, čime je mobilna budućnost postala još izvjesnija. Core M linija procesora izvedena u 14nm tehnologiji traži manje od 10W za svoj rad, čime će pogonjeni mobilni uređaji biti moćniji i tanji nego ikad, uz izvrsno trajanje baterije

Kompanija je na prezentaciji otkrila i vlastiti prototip računala, koji demonstrira kakva računala, tableti i hibridi se mogu očekivati pred kraj godine. Predsjednica Intel Corp., Renee J. James je otkrila kako u kompaniji ne vjeruju u to da osobna računala umiru - već da računala jednostavno evoluiraju.


James je navela kako je s novim procesorima zadan cilj postizanja viših performansi na mobilnim uređajima. Prijenosnici i tableti koji budu pokretani Core M čipovima će moći biti bez ikakvog aktivnog hlađenja, što je demonstrirano spomenutim prototipom debljine svega 7,2 milimetara.

12,5-inčni prototip je nazvan Llama Mountain, a osim korištenja nadolazeće Broadwell mikroarhitekture vrijedi reći da je i mase 672 grama. Asus je odmah najavio kako će njihovi proizvodi koje predstave krajem godine koristiti upravo Core M čipove.

Intelov Core M procesor bi trebao imati za 60 posto niži TDP, uz pružanje 20-40 posto viših performansi. Više slika prototipa koji ga sadrži je moguće pronaći na stranici Engadget