Usage Insights

Instagram radi na novoj značajci - ali za koga?

18.06.2018 u 12:53

Bionic
Reading

Ta bi značajka korisnicima trebala pomoći da kontroliraju vrijeme provedeno na aplikaciji, no čini se kako iza toga stoji skrivena namjera. Uskoro kreću s novom platformom koja će omogućiti postavljanje i pregledavanje dužih videozapisa pa se, izgleda, nadaju kako će im ovo pomoći da se aplikacija ne sruši

Znate li koliko vremena provodite na Instagramu? Srećom, Instagram radi na alatu koji će vam pomoći u kontroliranju. Ovime pokazuju kako nadzor ne žele prepustiti iOS ili Android aplikacijama. Nakon što je TechCrunch prošlog mjeseca izvijestio o novoj značajci Usage Insights, direktor i suosnivač tvrtke Kevin Systrom potvrdio je kako će alat uskoro biti predstavljen.

Systrom je na Twitteru napisao 'Istina je. Kod u aplikaciji Instagram Android otkriva 'Usage Insights' koje će korisnisima pokazati koliko su vremena potrošili.'

No sada je Jane Manchun Wong otkrila kako alat izgleda.

Iako se izgled ili poneki detalj još može promijeniti prije službenog pokretanja, snimci zaslona daju nam ideju o tome što Instagram planira.

Ova okvirna inačica alata korisnicima nudi pregled dnevne minutaže provedene na aplikaciji. Osim toga, moći će postaviti dnevno ograničenje i dobiti podsjetnik kada ga prekorače, a tu je i prečac za upravljanje Instagramovim obavijestima. Alatu bi se moglo pristupati preko gumba na aplikaciji.

Ako mislite da će vas nova značajka zbilja ograničiti i izbaciti iz aplikacije, ne brinite. Jednostavno nude zgodan način za praćenje upotrebe kako bi osvijestili korisnike.

No to i dalje nije sve što značajka nudi - umjesto jedne obavijesti kada dosegnete dnevni limit, može vas podsjetiti svakih 15 minuta ili stvoriti neku vizualnu zastavicu tako da znate da ste prekoračili vlastito ograničenje.

  • +3
Najsretniji pas na svijetu je zvijezda Instagrama Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Instagramova skrivena agenda

Ovaj primjer mogao bi natjerati i druge aplikacije da pokušaju s alatom poput ovoga, ne prepuštajući taj zadatak na milost iOS-ovoj screen time ili Androidovoj digital wellbeing značajki koje nude drastičnije načine blokiranja aplikacija.

Obje vam omogućuju da vidite ukupno vrijeme koje ste proveli na telefonu i statistike o pojedinačnim aplikacijama. iOS vam omogućuje jednostavno upozorenje o dosegu dnevnog ograničenja i tjedno izvješće o korištenju, dok će Android zaključati ikonu aplikacije i prisiliti vas da odete na postavke kako biste ju otključali.

Posebno zbog korisnika Androida Instagram želi izbjeći da nova značajka bude policajac koji zabranjuje prolaz. No, možda više od svega, alat je i strategija samoodržanja. Novom Instagramu koji bi uskoro trebao dopustiti pokretanje dužih videozapisa koji bi mogli produžiti korištenje aplikacije, Usage Insights će itekako koristiti.