DOMAĆA PAMET

Include se pohvalio: Znanstveni rad objavljen u međunarodnom časopisu

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 20.05.2020 13:31
  • Objavljeno 20.05.2020 u 13:31
tportal

Izvor: Include/Pixsell / Autor: Miroslav Wranka

Znanstveni rad konstruktora tvrtke Include Filipa Grubišića Čabe bavi se utjecajem količine dobivene električne energije na pad temperature fotonaponskog panela

Znanstveni časopis Journal of Sustainable Development of Energy, Water and Environment Systems objavio je znanstveni rad konstruktora tvrtke Include Filipa Grubišića Čabe na temu Utjecaj količine dobivene električne energije na pad temperature fotonaponskog panela: numerički i eksperimentalni rezultati.

Grubišić Čabo je s timom stručnjaka, između ostalog, demonstrirao međuovisnost između radne temperature fotonaponskog panela i dobivene električne energije.

'Ovaj rad rezultat je interdisciplinarne suradnje započete za vrijeme mog poslijediplomskog studija i nastavljene u Includeu s ciljem što točnijeg modeliranja rada fotonaponskog panela u stvarnim uvjetima.

To smo u Includeu prepoznali kao ključan aspekt budućeg istraživanja i razvoja, s obzirom na to da se naša urbana oprema u velikoj mjeri napaja upravo iz fotonapona.

Filip Grubišić Čabo

Filip Grubišić Čabo

Izvor: Include / Autor: Include

Kvalitetniji model rada fotonaponskog panela omogućit će daljnje usavršavanje fotonaponske tehnologije, a što će u konačnici dovesti do učinkovitije proizvodnje električne energije iz fotonaponskih sustava.

Riječ je o višegodišnjem istraživanju, u kojem rame uz rame sudjeluju stručnjaci iz polja elektrotehnike i strojarstva, kao i stručnjaci iz industrije', rekao je Grubišić Čabo.

'U proteklom razdoblju zaposlenici naše tvrtke sudjelovali su u izradi nekoliko znanstvenih radova, a čak je i sama tvrtka bila tema jednog znanstvenog rada.

Ivan Mrvoš (Include)

Ivan Mrvoš (Include)

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Od početka gradimo odnose s akademskom zajednicom i iznimno smo ponosni što zapošljavamo doktore znanosti, te što ih financijski možemo poduprijeti u njihovu radu', rekao je osnivač i direktor Includea Ivan Mrvoš.

Dr.sc. Filip Grubišić Čabo bavi se primijenjenom termodinamikom, upravljanjem toplinom i obnovljivim izvorima energije. Doktorirao je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje na temu pasivne tehnike hlađenja fotonaponskih sustava.

Pridruženi je član Laboratorija za termodinamiku i energetsku efikasnost pri FESB-u u Splitu čiji je voditelj prof. dr. sc. Sandro Nižetić, gdje trenutno rade na unaprijeđenom modelu fotonaponskih panela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!