ŠVEDSKA LOGIKA

Imaš tablet? E pa, plati TV pretplatu

23.01.2013 u 13:39

Bionic
Reading

Švedska televizija odlučila je omogućiti besplatno gledanje svog televizijskog programa, ali zauzvrat traži i da vlasnici tableta plaćaju televizijsku pretplatu

Većina država u Europi ima zakon prema kojem svaki vlasnik televizora mora plaćati pretplatu za televizijski program državne televizije.

No Šveđani su otišli i korak dalje.

Sveriges Television objavila je kako će sav svoj program ponuditi besplatno na internetu.

Tako će i vlasnici tableta, prijenosnih računala i pametnih telefona moći bez problema gledati program SVT-a.

Međutim, to znači i da će se i na njih početi primjenjivati odredba o plaćanju televizijske pretplate.

Kako javlja The Local, 'svatko tko može pristupiti programu televizijskog kanala, dužan je plaćati pretplatu'.

Logika je jasna. Televizijski program streamati će se putem interneta i postati dostupni i onima koji imaju samo računalo ili tablet. Dakle i oni od sad morajui plaćati pretplatu.

Pametni su telefoni, za sad, izuzeti od plaćanja televizijske pretplate jer nisu primarno osmišljeni za korištenje na internetu.

U Švedskoj televizijsku pretplatu koja iznosi 2076 kruna godišnje (1815 kuna, odnosno 151 kunu mjesečno) i plaća se podružnici SVT-a, Radiotjänst, po zakonu plaća svako kućanstvo.

I dok bi takva odluka o uvođenju televizijske pretplate i za računala u Hrvatskoj vjerojatno izazvala val negodovanja, u Švedskoj gotovo da i nije registrirana.

Naime, prema procjenama 97 posto švedskih kućanstava već plaća televizijsku pretplatu, tako da će broj onih koji će tek sad početi plaćati pretplatu biti zanemariv.