ADVANCED TECHNOLOGY DAYS

I nove tehnologije ne sazrijevaju brzo

21.11.2016 u 07:12

Bionic
Reading

Cloud, mobilnost, IoT i slične moderne krilatice bile su glavna preokupacija sudionika okruglog stola koji je obilježio drugi dan konferencije

Završio je drugi i posljednji dan ovogodišnje konferencije Advanced Technology Days 12.

Centralni događaj bio je okrugli stol na temu Što nam povijest IT-a može reći o tehnologijama budućnosti? tijekom kojeg su Draško Ivanišević iz Microsofta, Luka Manojlović iz MA-NO, Domagoj Pavlešić iz Dizzy.hr i Vedran Vučetić iz SPAN-a zajedno su s moderatorom Tomislavom Tipurićem iz Microsofta diskutirali o utjecajnim tehnologijama koje su u potpunosti mijenjale tijek razvoja IT-a.

Cloud, mobilnost, IoT i slične moderne krilatice bile su glavna i jasna preokupacija svih sudionika okruglog stola.

Ivanišević je naglasio kako je uobičajeno da tehnologija nakon što je deset godina bila na tržištu doživljava šire prihvaćanje. 'O tome dovoljno govore primjeri Googlea koji je kapitalizirao web početkom 21. stoljeća bez obzira što se web pojavio već radnih '90-ih te Amazona koji je prvi predstavio cloud još 2006., no tek danas svjedočimo procvatu clouda, dakle desetak godina poslije. Smatram da će se u budućnosti tehnološka rješenja bazirati na cloudu i IoT-u', rekao je.

Vučetić je naglasio kako u posljednjih desetak godina nema velikih inovacija, uz eventualnu iznimku virtualizacije, a Domagoj Pavlešić je razjasnio kako pri razvoju tehnologije treba razlikovati dvije vrste developera.


'One koji kreiraju tehnologiju te one koji na toj tehnologiji razvijaju daljnja rješenja, odnosno koriste gotove servise, kontejnere i slično. U Hrvatskoj je danas malo developera koji stvaraju tehnologiju, što je razumljivo jer u Hrvatskoj ne postoje veliki razvojni centri i nismo veliko tržište, a s druge strane ima niz firmi koje razvijaju aplikacije, CRM-ove i slično', naglasio je Pavlešić.

Govoreći o rasprostranjenosti clouda, Manojlović je rekao kako hibridni cloud, iako je sjajno rješenje, još nije u potpunosti zaživio.

'Još uvijek firme upotrebljavaju postojeći hardver i tek se sada interesiraju za rješenja u cloudu, primjerice Azure, koja su vrlo korisna i upotrebljiva, a posebice je važno što se rješenja kao što su big data, napredna analitika i pretraživanje ne mogu pružiti putem on premise rješenja već isključivo u cloudu', istaknuo je.

Glavni zaključak okruglog stola jest da u današnje vrijeme puno različitih ideja i prototipova, koji u vrijeme svoga nastanka nisu imali značajniju primjenu, danas, zbog velikog povećanja količine računalne snage koju je donio cloud, zapravo postaju mainstream i dostupne su svima. Takva kretanja očekuju se i u budućnosti gdje bi tehnologija trebala postati nevidljiva i omogućiti svima da se entuzijastično bave onime što im je zapravo bitno za njihov posao i privatni život.


Igor Pavleković iz Microsofta je dva tjedna nakon svjetske premijere predstavio alat za suradnju unutar timova pod nazivom Microsoft Teams. To je sustav koji integrira dosadašnje kolaboracijske tehnologije uključene u pakete Office 365, a omogućava pristup podacima, razmjenu informacija, održavanje sastanaka i komunikaciju korištenjem jednog integriranog sustava. Zahvaljujući tehnologijama smještenima u oblaku, Microsoft Teams je već danas dostupan svim korisnicima paketa Office 365.

Najposjećenije, s više od 200 sudionika, bilo je predavanje Sandera Berkouwera tijekog kojeg se moglo čuti kako virtualizirati domenski kontroler u Microsoft Azureu. Predavanje je dobrim dijelom bilo fokusirano na samu sigurnost virtualiziranog domenskog kontrolera te su također predstavljene prednosti domenskog kontrolera kreiranog na taj način, kao i fleksibilnost, skalabilnost i brzina kreiranja novog domenskog kontrolera.

Goran Medić iz Microsofta Hrvatska predstavio najnoviji servis na Microsoft Azureu pod nazivom Windows Defender Advanced Threat Protection, koji je trenutačno u beti. Servis prikuplja informacije s klijentskih računala i analizira informacije bez utjecaja na njih te daje preporuke i akcije za zaštitu osobnih podataka.

Bartolomiej Zass predstavio je najnovije karakteristike servisa Azure Web Apps od kojih je najvažnije istaknuti najnovije servise Web Apps, potpuno upravljanu računalnu platformu, optimiziranu za smještanje web aplikacija u oblak i baziranu na Linuxu.