KAŽE BILL GATES

I Microsoft bi kupio Whatsapp, ali ne za tu cijenu

15.03.2014 u 07:18

Bionic
Reading

U opširnom razgovoru za Rolling Stone, Bill Gates komentirao je kupovinu Whatsappa, Marka Zuckerberga, Edwarda Snowdena, zaštitu privatnosti, svoj budući angažman u Microsoftu...

Po mišljenju najbogatijeg čovjeka svijeta, to je dokaz kako su korisničke baze ekstremno vrijedne te kako bi softverski proizvodi poput Whatsappa mogli biti promijenjeni i prilagođeni za različite svrhe, uz slanje teksta.


Na opasku novinara kako je, osim Facebooka, i Google htio kupiti tu aplikaciju, Gates je rekao kako ta ideja ni Microsoftu ne bi bila mrska. Možda ne baš za iznos koji će Facebook platiti, ali ta je kompanija iznimno vrijedna.

U Marku Zuckerbergu vidi ponešto sebe u tim godinama, iako kaže kako je šef Facebooka vještiji kad je oblikovanje korisničkog sućelja u pitanju. 'Mark kreće s proizvodima, dok se Steve Jobs fokusirao na estetiku, a ja na arhitekturu', rekao je.

Govorio je i o rastućoj zabrinutosti javnosti zbog gubitka privatnosti u dobu kada tehnologija povezuje sve. Smatra kako su potrebna bolja pravila oko toga koje informacije mogu biti dostupne svima. 'Ako ste se sudski razveli prije 20 godina, zar je to javni dokument na mreži do kojeg radoznali susjed može doći pomoću Binga ili Googlea?', upitao je.

Gates nije oduševljen zviždačem Edwardom Snowdenom, zato što je prekršio zakon i što je ista pitanja o masovnom špijuniranju kojim se bave američke vlasti mogao postaviti na druge načine.

U Microsoftu će biti tehnološki savjetnik novom glavnom direktoru Satyi Nadelli, koji ga je zamolio za procjenu planova proizvoda te za pomoć pri donošenju brzih odluka i odabiranju novih smjerova kojima će se div iz Redmonda zaputiti.

Priznao je kako softverskim proizvodima koje je Microsoft napravio '90-tih godina prošlog stoljeća treba i više od osvježenja za eru računalstva u oblaku.