IPAK SE ZAGRIJAVA

I klimatski skeptici priznali globalno zatopljenje

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 24.10.2011 14:14
  • Objavljeno 24.10.2011 u 10:11
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Skupina znanstvenika, koja je u svijetu postala poznata po svojim sumnjama u klimatske promjene, pročešljala je podatke o globalnim temperaturnim rekordima u protekla dva stoljeća i došla do zaključka da se Zemlja ipak zagrijava

'Kada se važna pitanja koja postavljaju klimatski skeptici temeljito i detaljno istraže, ne dolazi se do znatno drukčijih odgovora', rekao je voditelj studije Richard Muller s Kalifornijskog sveučilišta u Berkeleyju koji je početkom ove godine pred američkim Kongresom izrazio određene sumnje u ideju da su globalni temperaturni rekordi značajno porasli u 20. stoljeću.

U svojem novom projektu Berkeley Earth Surface Temperature (BEST), američki je stručnjak prikupio podatke od 1800. naovamo iz 15 izvora, koji, među ostalima, uključuju britanske i američke meteorološke agencije te Svjetsku meteorološku organizaciju.

BEST zaključuje da su temperature tla od 50-ih porasle za jedan Celzijev stupanj, što se u velikoj mjeri podudara tri postojeća istraživanja – NASA-inim GISTEMP-om, GHCN-om Američke nacionalne oceanske i atmosferske uprave i britanskim HadCRU-om. No porast temperature tla za jedan stupanj pokazuje samo zagrijavanje nad kopnom te još uvijek ne predstavlja pravu globalnu procjenu.

U nizu dokumenata koje navodi BEST, njegovi autori, protivno svojim prijašnjim tvrdnjama, priznaju da uključivanje podataka meteoroloških postaja u gradovima – koji su topliji od ruralnih područja – ne utječe na ukupne trendove. 'Urbano zagrijavanje ne iskrivljuje procjene nedavnih globalnih promjena temperatura', stoji u izviješću.

Neki klimatski skeptici poput Anthonyja Wattsa već godinama upozoravaju da su mnoge meteorološke postaje nepravilno postavljene - primjerice pored otvora klima uređaja ili drugih sustava koji ih zagrijavaju. Međutim, BEST je otkrio da ne postoje statistički značajne razlike između pravilno i nepravilno postavljenih postaja kada je riječ o trendovima.

Rezultati su očekivani

Neki klimatski stručnjaci pozdravili su novu studiju. Phil Jones sa Sveučilišta East Anglia u Norwichu u Velikoj Britaniji kaže da oni samo potvrđuju njihove rezultate prema kojima je utjecaj urbanih vrućih otoka na globalne temperature minimalan.

Michael Mann sa Sveučilišta Penn State u University Parku smatra da je dobro vidjeti da su rezultati nove studije istovjetni onima do kojih su i svi drugi došli. 'Mislim da je korisno vidjeti da je čak i kritičar poput Mullera, nakon podrobnijih istraživanja, otkrio da su klimatske analize pouzdane', rekao je.

Neki klimatolozi odbili su komentirati zaključke BEST-a prije nego što znanstveni rezultati budu i službeno objavljeni.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi