NOVI FLAGSHIP

Huawei P40 Pro dolazi sa čak sedam kamera, deseterostrukim zoomom i podrškom za 5G

11.03.2020 u 08:56

Bionic
Reading

Huaweijev najnoviji uređaj nastoji nadjačati najmoćnije Androide na svijetu, a oslanja se na visoke hardverske standarde - uključujući i prvu mobilnu kameru s deseterostrukim optičkim zoomom

Kineski telekomunikacijski div unatoč prijetnji koronavirusa nastavlja predstavljati uređaje koje nije stigao izložiti tijekom otkazanog MWC-a u Barceloni. Njihovi najmoćniji uređaji P40 i P40 Pro koji će se u Parizu predstaviti 26. ožujka te, kao i njihov prethodnik, neće koristiti Googleov softver (uključujući Play Store, Gmail, Google Maps i ostale) te će se morati osloniti na otvorenu verziju Androida poduprijetu Huaweijevim softverom koji uključuje i dućan App Gallery.

Vrijedi naglasiti da Huawei nastoji organizirati poslovanje kako ne bi zavisio o Googleu. Kompanija, prema Reutersu, trlja laktove sa Xiaomijem, Oppom i Vivom kako bi napravila konkurenciju Google Play Storeu pod imenom Global Developer Service Alliance koji bi trebao stići tijekom ožujka.

Lansiranje smartfona P40 uključuje dva uređaja - Huawei P40 i nešto moćniji i veći Huawei P40 Pro, piše Cnet.

Deseterostruki optički zoom

Premda Huaweijev softver (ili točnije - manjak Googleovog softvera) možda neće privući velik broj korisnika izvan Kine, čini se da će kompanija nastaviti nadograđivati kamere. Slike koje su se pojavile na Twitteru (zahvaljujući Evanu Blassu) prikazuju P40 Pro opremljen kockastim modulom za kamere koji na sebi ima pet senzora.

Prema Apple insajderu Ming Chi Kuo, deseterostruki zoom bi mogao raditi na jednom od senzora u modulu, učinivši Huawei prvom firmom kojoj je to pošlo za rukom. Optički zum postiže se prebacivanjem sa širokokutne na telefoto kameru. Broj uvećanja odazir je razlike između žarišnih duljina dvije leće.

Korištenje telefoto kamere bez 'štipanja' slike rezultira kvalitetnijom fotografijom od one napravljene digitalnim zumiranjem. Prema izvješću GizChine, P40 Pro, odnosno njegova stražnja kamera, koristi Sonyjev senzor od 52 MP - 10 MP više od prošlogodišnjeg P30. Senzor od 52 MP je slabiji od onog na Galaxyju Ultra, no prednost bi mu trebali biti veći pikseli koji mogu 'popiti' više svjetla te navodno napraviti kvalitetnije noćne fotografije.

  • +2
Huawei P30 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina / tportal

Sedam kamera?

Prednji dio P40 Pro, prema slikama koje stižu iz 91mobiles, dolazi sa dvije selfi kamerice smještene unutar horizontalnog izreza u obliku kapsule na lijevom dijelu ekrana. Zbrojimo li to sa pet kamera na stražnjem modulu, dobit ćemo vrtoglavih sedam kamera raspoređenih u dva sustava za fotografiranje.

5G i boje

Huawei je napravio više-manje sve osim službene najave u kojoj potvrđuje da će smartfoni ove serije imati 5G. Što se boja tiče, bit će dostupnih pet nijansi, uključujući i varijantu zlatne.

Serija P40, konkretno, dolazi u bojama pod nazivom: Black (vjerojatno neka nijansa crne), Ice White (varijanta bijele, vjerojatno sa plavim odsjajem), Deep Sea Blue (tamno plava), Silver Frost (srebrna) i Blush Gold (varijanta zlatne). Blush Gold podsjeća na paletu blizu boje šampanjca - nešto što smo već vidjeli na novijim modelima iPhonea, naglašava 91Mobiles.