HTC U HRVATSKOJ

HTC-ovi pametni telefoni Legend i Desire stižu u Hrvatsku

18.03.2010 u 17:03

Bionic
Reading

Tvrtka HTC, poznati proizvođač pametnih telefona, službeno je predstavljena hrvatskom tržištu. Dio je to globalne inicijative za promoviranje tržišnog imena i proizvoda ove tvrtke. Tom prilikom su najavljena i njihova četiri nova pametna telefona

Krajem prošle godine HTC je u 20 zemalja pokrenuo novu kampanju nazvanu nazvanu You i u sklopu te kampanje odlučio je pojačati svoju prisutnost i na našem tržištu. HTC je svoj udio hrvatskog tržišta osvojio potiho proizvodeći pametne telefone za druge tržišne marke, zatim proizvodnjom uređaja pod imenom Qtek. Zadnjih nekoliko godina solidnom suradnjom s našim mobilnim operaterima pod novim imenom HTC postaje prepoznatljiv proizvod. Suradnja s mobilnim operaterima od ovog bi trenutka trebala biti još bolja, a tome će uvelike pomoći i danas predstavljena četiri nova pametna telefona.

Najnoviji modeli tajvanskog proizvođača po prvi puta su prezentirani na World Mobile kongresu u Barceloni, a uoči skorog početka prodaje na našem tržištu pokazani su danas hrvatskim novinarima. Radi se o modelima Legend, Desire, Smart i HD Mini. Modeli Legend i Desire posebno su zanimljivi zbog svog operativnog sustava, najnovije verzije Googleova Androida. HTC Legend nasljednik je uređaja HTC Hero koji je dugo nosio titulu ponajboljeg mobilnog telefona s operativnim sustavom Android. Njegov nasljednik baziran je na Androidu 2.1 i ima kućište izrađeno od jednog komada aluminija. Spojimo li to s kapacitativnim ekranom osjetljivim na dodir i procesorom takta 600 MHz, možemo zaključiti da se u najmanju ruku radi o dostojnom nasljedniku. Za telefon ove kategorije gotovo da se podrazumijeva da ima GPS prijamnika, WiFi i Bluetooth adaptere te digitalnu kameru razlučivosti pet megapiksela. Početak prodaje se očekuje već sljedećeg tjedna.

Desire je specifikacijama vrlo blizak Googleovom mobilnom telefonu Nexus One koji također izrađuje HTC. Desire, kao i Legend, koristi operativni sustav Android 2.1, ali ga ovdje pokreće Snapdragon procesor takta 1 GHz. GPS prijamnik, ekran dijagonale 3,7 inča, fotoaparat rezolucije pet megapiksela i Sense sučelje koje prepoznaje 'pinch' pokrete glavne su odlike Desirea. Hrvatskim korisnicima Desire će postati dostupan u prvom tjednu travnja.

Ljubitelji operativnog sustava Windows Mobile 6.5 zanimljivim će naći HD Mini pametni telefon. Pomalo zastarjeli operativni sustav 'prekriven' je HTC-ovim sučeljem Sense radi lakšeg korištenja. HTC Smart najjednostavniji je pametni telefon od četiri predstavljena. Funkcionira pomoću operativnog sustava Brew Mobile Platform pokretanog procesorom takta 300 MHz. Vjerujemo da će Smart biti i najjeftiniji od četiri predstavljena telefona.