PETI LOŠ KVARTAL

HTC na putu prema dolje

04.02.2013 u 13:06

Bionic
Reading

Neto zarada tajvanskog proizvođača pala je peto tromjesečje zaredom, na najnižu razinu od 2006. godine. Ipak, ne gube optimizam

U prvom kvartalu udio nekadašnjeg diva u globalnom tržištu pametnih telefona pao je na četiri posto. Prije godinu dana držao je deset posto svjetskog tržišta.

Kraljevi su, prema podacima IDC-a, sada Samsung (31,3 posto) i Apple (15 posto), ali među prvih pet ugurali su se Huawei i ZTE koji ga istiskuju s kineskog tržišta.

Neto zarada pala je 91 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na najnižu razinu u zadnjih šest godina. Prihodi su pali 41 posto.

Prihod u prvom ovogodišnjem tromjesečju će, najavljuju iz HTC-a, pasti za 17 posto, uz bruto profitnu maržu između 21 i 23 posto te operativnu profitnu maržu između 0,5 i jedan posto. Potonja je prije godinu dana iznosila 7,5 posto.

Sudeći po najavama, Tajvanci se namjeravaju okrenuti jeftinijim pametnim telefonima, prvenstveno na kineskom tržištu.

U HTC-u puno očekuju od novog modela, kodno nazvanog M7, koji bi trebao biti predstavljen ovog mjeseca. Prema prognozama, u masovnu proizvodnju mogao bi ući krajem veljače. Do kraja prvog tromjesečja očekuje se isporuka do milijun, a do polovice godine 2,5 milijuna primjeraka.

Krajem prošle godine na tržište su izbacili model Buttefrly.

Čeka ih teška borba, jer su i Samsung i Nokia najavili puštanje novih uređaja na tržište do kraja ožujka. Ipak, direktor HTC-a Peter Chou je optimističan - smatra da je najgore prošlo te da ova godina neće biti loša.