COMBISOVA KONFERENCIJA

Hrvati, ne kukajte - idite u Silicijsku dolinu!

Bionic
Reading

Živimo u dobu nakon digitalnog tsunamija, vremenu kada će se Golijati morati čuvati Davida. Hrvatska može slijediti izraelski primjer i postati jak tehnološki igrač, smatra Leonard Brody

'Naš je cijeli svijet, kao i način na koji ga poimamo, zasnovan na fizičkoj osobi, na njezinoj prisutnosti, i to uglavnom zbog koncepata koji potječu još iz perioda industrijske revolucije, a koji se ne uklapaju u 'pikseliziran' koncept virtualnih identiteta koji danas prevladava', rekao je Brody tijekom predavanja u sklopu otvaranja sedme Combisove konferencije u Šibeniku.

Čeka nas kolaps

Uvjeren je kako zbog toga većinu institucija koje upravljaju našim životima čeka potpuni kolaps i serija promašaja u narednih nekoliko godina, i to u područjima od ljudskih resursa preko marketinga pa do obrazovanja. Zašto? Zato što ne obraćaju pažnju i ne razumiju što se događa.

Internet i tehnologija općenito, smatra, fundamentalno mijenjaju naše ponašanje i običaje. Razumijevanje te promjene ključno je za opstanak tvrtki i državnih institucija.

A ritam promjena brži je no ikad u povijesti. Ljudi svih generacija promijenili su ponašanje više u posljednjih 15 godina, nego u ikojem drugom razdoblju naše povijesti.

Puno toga što je još do prije dvadesetak godina bilo nezamislivo, danas je ne samo norma, već se smatra i poželjnim, rekao je Brody, navodeći kao primjer običaj postavljanja fotografija beba na Facebook.

Podvojeni identitet

Našim roditeljima ne bi palo na pamet lijepiti ih na bandere, a sad je to uobičajeno, iako je Facebook više izložen javnosti no što će bandera u našoj ulici ili naselju ikad biti.

Usto, postali smo svojevrsne podvojene osobnosti, koje imaju stvarni i virtualni identitet te da sve više i više vremena provodimo u potonjem.

Zanimljivo, kaže Brody, većina poslovnih sustava tome uopće nije prilagodila i potpuno zanemaruje virtualnu stranu današnje komunikacije.

Svijet će mijenjati mali

Stoga prognozira kako će svijet mijenjati mnogi pojedinci i manje tvrtke, koji će to činiti ne nužno zato što žele revoluciju, već nastojeći riješiti neki konkretan problem. Kao primjer je naveo Salmana Khana, osnivača Khanove akademije, koji je krenuo tako što je počeo objavljivati video poduke online, da bi ga danas pratilo pet milijuna djece u SAD-u.

Veličina pritom nije bitna, tvrdi Brody. Hrvatska bi, kao i njegova rodna Kanada, u tome trebala slijediti izraelski primjer te se svjesno preobraziti u tehnološkog lidera, uz pomoć podizanja infrastrukture i logističke podrške te obrazovanja za poduzetništvo. 'Ne kukajte, već idite u Silicijsku dolinu i učite', poručio je.

Budućnost će odrediti oni koji će uspješno koristiti semantičke analize kako bi nam pomogli odrediti što trebamo i želimo u oceanu podataka i informacija kojima nas zasipaju.